Kürtöskalács házilag
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/kurtos-kalacs1.jpg?itok=-FbNKVRj)
A Sziget másik ikonikus étele: a kürtöskalács. Míg fáradtan kiballagsz a HÉV-hez olyan jólesik elnyammogni egyet. Megmutatjuk, hogy készítsd el magadnak, ha a fesztiválnak vége.
Kürtöskalács házilag
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 3 dkg élesztő
Hempergetés:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
Forma: 6 nagy sörösdoboz, vagy papírtörölköző guriga, alufólia
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy teáskanálnyit a cukorból és beletesszükk az élesztőt. Amikor habszerű képződmény lesz a tetején, akkor jó (ezt nevezzük felfuttatásnak). A vajat megolvasztjuk. A lisztbe keverjük az összes hozzávalót és alaposan átgyúrjuk. Tálba tesszük, letakarjuk és másfél órát kelesztjük. A sörösdobozokat, vagy a gurigákat bevonjuk alufóliával és olvasztott vajjal vékonyan megkenjük. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Rátekerjük a tésztát a dobozokra úgy, hogy mindig fedje egy kicsit az előző csíkot - a végeket is visszadugjuk az előző csík alá. Ha mindet feltekertük, megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük cukorban.10 percig pihentetjük, közben a sütőt begyújtjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Legjobb, ha kettesével, hogy legyen helyünk forgatni - így minden oldala megpirul. Állítva sütni gazdaságosabb, mert akkor mehet egyszerre mind a hat, de akkor nagyon szorosan tekerjük fel, hogy le ne csússzon (kicsit rá is nyomhatjuk a formára). Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára kb. 10-15 perc alatt. Még melegen beleforgathatjuk diós cukorba, fahéjba, kókuszba, mákba, vagy hagyhatjuk a természetes ízében.