Krakkói perec, a lengyel street food - tökéletes vendégváró recept
Bár hosszú idő után lassan újra elindult az élet a világban, sokan mégis úgy döntenek, hogy egyelőre elhalasztják tervezett külföldi utazásaikat. Ez persze nem jelenti azt, hogy az utazás hiánya ne járna kínzó tünetekkel. A gasztronómia erre az esetre is kiváló gyógyír, hiszen – ha az élményt nem is tudja pótolni – segíthet felidézni a korábbi kalandozások emlékét. Mondjuk egy régi lengyelországi utazásét, ahol a csodálatos látnivalók mellett a helyi ízkavalkád is teljesen magába szippantja az embert. A helyiek kedvelt street foodja a kis kék kocsikban árult, magvakkal megszórt krakkói perec, melynek emléke visszarepít egy olyan világba, ahol gondtalanul élvezhettük kelet és nyugat találkozását. Ez most egy nosztalgikus recept.
Krakkói perec (Obwarzanek)
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 0,5 dl étolaj
- 1 tk cukor
- 7 g száraz élesztő
- 1,5 tk só
- 2,5 dl langyos víz
- 2 ek szemes mák vagy szezámmag
A fürdőhöz:
- 5 l víz
- 3 ek cukor
Elkészítés:
- A lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót. Keverjük át, majd öntsük bele az olajat és a vizet. Kézzel vagy robotgéppel dagasszuk ki.
- A tésztát egy tiszta konyharuhával takarjuk le, majd meleg helyen addig kelesszük, amíg a duplájára nő.
- Ha a tészta megkelt, szedjük 10 db. egyforma gombócra. Minden gombócot szedjünk két egyenlő részre, ezekből sodorjunk nagyjából 20 cm hosszú hurkákat.
- Fogjunk két hurkát, a végeit csípjük össze, majd fonjuk őket össze úgy, hogy a tésztát tovább már ne nyújtsuk. A végén a fonat két végét illesszük össze úgy, hogy koszorú formát kapjunk. A perec végeit szépen formázzuk meg, egyengessük el.
- Egy edényben forraljuk fel a cukros vizet és szűrőkanál segítségével a pereceket 20-30 másodpercre mártsuk meg benne.
- A leforrázott pereceket szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal és 220 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg aranybarnák nem lesznek.