Kefires prósza - Nyugat-balatoni finomság
A magyarság régi étele a prósza, más néven tócsni, tócsi, toksa, cicege, lapotyka, lapcsánka, lepcsánka, hadifasírt, gánica, göre, görhöny, tisztviselőpecsenye, macilepény, macok, matutka és sorolhatnánk a végtelenségig, hiszen ahány táj – sőt, ahány ház – annyiféleképpen nevezték el elődeink ezt a finom és pofonegyszerűen elkészíthető étket.
Hozzávalók
- 6 dl kefir
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál só
- 15 dkg liszt
- vaj
- olaj
- tejföl
- lekvár
Elkészítés
A hozzávalókat jól összekeverjük, a masszának nyers palacsintatésztához hasonlóan, folyós jellegűnek kell lennie. Miután ezt összedolgoztuk, kivajazott tepsibe öntjük, majd egy kevés olajjal meglocsoljuk, végül tejfölt és lekvárt kanalazunk a tetejére. Lassú tűzön egy órán keresztül sütjük.
Tipp: Baracklekvárt vagy szilvalekvárt is tehetünk a tésztára. Önmagában is édeskés étel, de ízlés szerint szórhatunk rá porcukrot is.