Jókai bableves - Hazai ízvarázs
Ez a recept valóban kissé macerás és időigényes, de igazán megéri legalább egyszer elkészíteni, ugyanis emellett rendkívül ízletes.
Hozzáválók:
- 200g tarkabab
- 600g füstölt sertéscsülök
- 150g petrezselyem gyökér
- 150g sárgarépa
- 100g paprikás füstölt kolbász
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma,
- Só, bors
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 közepes fej hagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- Borecet vagy citromlé
- ½ Hegyes paprika
- Csipetkehez:
- 100g liszt
- Só
- 1 tojás
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk langyos vízben az átválogatott babot, és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük. A répákat megtisztítjuk, majd daraboljuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyra karikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a fokhagymával, és borssal együtt a csülökhöz adjuk. Puhára főzzük.
A csipetkéhez a lisztet egy csipet sóval és tojással kemény tésztává gyúrjuk. Babszem nagyságúra csipkedjük, és lisztezett felületen hagyjuk kicsit szikkadni. A rántáshoz megpirítjuk a zsiradékon a lisztet, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. A rántást felöntjük 3 dl vízzel, és simára keverjük. A csülköt kicsontozzuk, felkockázzuk, majd visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a rántást, belekeverjük a tejfölt is, és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, majd 10-12 percig főzzük tovább.
Forrón gőzölögve, egy kanál tejföllel tálaljuk.