A diétázók álma - Isteni zabpalacsinta házilag
Végre akkor sem kell lemondanunk a palacsintáról, ha már nagyban diétázunk a bikiniszezonra! Vendégszerzőnk, a MásTészta blog szerkesztője egy isteni zabpalacsinta-receptet hozott nekünk. A bűntudatmentes finomság kevés kalóriával, viszont annál magasabb rosttartalommal bír, így nem csak finom, de laktató is! Kell ennél több?
Mitől lesz tökéletes a palacsinta?
A zab diétázó-egészségtudatos körökben igen ismert alapanyag, így kevés bemutatásra szorul… De ami itt fontos! Őrlési eljárások miatt a zab különféle változatát vehetjük számon: zabpehelyből létezik nagy és aprószemű, illetve egy nagyon finomra darált, liszt változatba is bele lehet botlani. A zabpelyhet házilag is lisztté darálhatod: előnye, hogy sokkal olcsóbban jössz ki vele, hátránya, hogy sajnos házi körülmények között nem tudod azt a nagyon finom szemcséjű állagot elérni, mint amit a gyárban előállítanak.
Aki olyan igazi palkót akar, annak mindenképp javaslom, hogy a bolti zablisztet vegye meg, mert annak olyan az homogén az állaga, mint a jó öreg finomlisztnek! (Illetve a zabféléknek kissé eltérő a nedvszívó képessége, így a lenti recept folyadékmennyisége is a bolti verzióra lett kihegyezve.)
Hozzávalók
- 150 g zabpehely liszt
- 1 nagy tojás (XL-es)
- 2-3 dl zsírszegény tej (inkább tegyél bele 2,5-et és nézd meg, kell-e hígítani a pihi után)
- 1 dl szénsavas ásványvíz
- 1 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- 1 csipet só
- pár csepp édesítő
Elkészítés
Aki könnyed kavarás mellett dönt, az használjon valamilyen mixert, mert pár fordulattal tökéletesen elkeverednek a hozzávalók. Hagyd a tésztát állni egy laza negyed órát, majd a géppel kavard át (ezt később is ismételd meg mindig, mert a zab szeret az edény alján ücsörögni…) Ha a tészta kissé besűrűsödne (általában szokása…), 1-2 evőkanál tejjel hígítsd!
Melegítsd elő a serpenyőt. Nekem az a tapasztalat, hogy pici kókuszzsír nemcsak a tésztába jön jól, de szilikonecsettel érdemes átkenni a serpenyőt is, a biztos elválás és maradandó palacsinta károsodás megúszása végett. Szóval egy merőkanállal kavard fel a tésztát, tegyél egy adaggal a serpenyőbe, majd a kezeddel körkörös mozdulatokkal oszlasd el teljesen a sütőfelületen.
Ha jó a tészta állaga, akkor elméletileg olyan iszapos sebességnél kissé gyorsabb mozdulattal szép vékonyan terjed is. (Ez a zablisztnél játszik, a házilag darált zabpelyhet nehezebb valamivel eloszlatni…). Vedd a lángot takarékra, majd várd meg, még megsül az alja. Aki bátor, az elméletileg dobálhatja is, de egy hosszú, lapos faspatulával is át lehet abajgatni a túloldalra. A másik oldala gyorsabban sül, legyél résen!
A töltelék
A megtöltésére most szabad kezet adok, persze tippek mindig vannak! Érdemes növelni a fehérje tartalmát például proteines pudinggal, de a lejárati idő felé araszoló túró-pajtit is last minute sebességgel beledobhatjuk. Nekem a nagy kedvencem amúgy a túróval, proteinnel, pici édesítővel és kis vízzel sűrűre kevert pali krém!