Húsvéti cipó - Az ünnep sztárja
Az isteni sonka és tojás mellé nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. A bolti helyett készítsünk inkább házi cipót.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 18 dkg főtt lisztes burgonya, áttörve
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- egy csipet só
- fél citrom reszelt héja
- 4 dkg mazsola
- 3 cl rum
- 2 dkg vaj
- tojás megkenni
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt, egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. A mazsolát kiválogatjuk és rumba áztatjuk. Amikor a kovász felülete erősen berepedezik, hozzáadjuk a többi alkotórészt, és sima, kemény tésztát gyúrunk. Golyót formázunk belőle, és letakarva, szobahőmérsékleten egy órányit kelesztjük.
A sima golyóvá formált tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd megvajazott tortakarikát teszünk köré, hogy sütés közben megtartsa a formáját. A tetejét bekenjük olvasztott vajjal, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Ezután felvert tojással bekenve a tetejét, előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 70-80 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük ki a formából. Hagyományosan sonkával, tojással, tormával szokás fogyasztani a húsvéti cipót, de édesen – vajjal és lekvárral vagy mézzel – is igen ízletes.
Ezt is ajánljuk: Körözött - Katt ide!