Böjti finomság: halburger és grapefruit relish

Nagy Sándor azaz Sanya receptjei eredetiek és könnyen elkészíthetőek. Mivel új vendégséfünk böjtöl, hús helyett halat ajánl vegetáriánus napokra.
Nagy Sándor receptjei a Femcafén
Nagy Sándor, alias Sanya a gasztromédia egyik legérdekesebb alakja. Biztosan nem okozna számára gondot a fine dining konyha, de ő gyerekkorunk finomságaihoz nyúl vissza: újraértelmezi a melegszendvicset, százféleképpen készíti el a tojást, úgy fuzionálnak magyaros receptjei a nemzetközi trendekkel, hogy közben elhiszed, hogy te is meg tudod csinálni. Nem csak felhívja a figyelmet a hazai termékekre, de időről időre saját termelői piaccal örvendezteti meg a főzés szerelmeseit. Követői között ott van a hazai gasztroélet jónéhány jeles képviselője. Kefír nevű kutyája brandjének része, nagymamája: Balla mama pedig hagyományos receptjeivel és életbölcsességeivel instaoldalának sztárja. Nagy Sanya receptjeit és eredeti stílusát mostantól a Femcafe Recept rovatában is élvezhetitek.
Halburger és grapefruit relish
Böjt van. Legalábbis nálam. Így több halat is eszem. Mindannyiunknak több halat kellene enni. Olcsó, de tényleg. Legalábbis ehhez a recepthez alig kell mennyiség és mégis jól fog belőle lakni 4 felnőtt.
Tessék több halat enni! Én most ebben a #böjtüzemód-ban rengeteget eszem (a minap például halkrémes melegszendvicset teszteltem, salátával, kicsit olyan, mint a Fish Pie - zseni!). Ez most a rozmaringos szezámmagos halpogácsás burgerem, hozzá meg a mézes fokhagymás grapefruit relish. Bitang! Hétvégén csináljátok meg!
Hozzávalók:
- 250-300 g halfilé (tőkehal a legjobb, de lehet lazac is)
- 1 hosszú szál friss rozmaringról a levelek
- 100-150 g zsemlemorzsa
- 1 ek pankomorzsa
- 1 tk só
- 1 tk római kömény
- 1 tk bors
- 1 ek sűrített paradicsom
- fél lime leve
- 1 gerezd fokhagyma nyomva
A relish-hez:
- 1 közepes méretű grapefruit meghámozva és lehártayázva
- 1 ek méz
- 1 gerezd fokhagyma nyomva
- 1 ek majonéz
- csipetnyi cayenne bors
Elkészítés:
A halfilét kézzel vagy késsel tépjük apró darabokra, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd a végén az apróra vágott friss rozmaringot és jól dolgozzuk össze. Vegyünk elő egy nagy pogácsaszaggatót (vagy ha van, hamburger formát) kanalazzuk bele a masszát és egyengessük el. Szedjük ki és forgassuk szezámmagba. A kész pogácsákat rakjuk hútőbe legalább 1 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka bent marad. Kevés olajban süssük kész aranybarnára őket.
A relish: a lehártyázott grapefruitot nagyobb darabokra tépjük és 1 ek majonézen és a mézen kezdjük el lesütni, majd pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát és mehet még mellé friss rozmaring is. Maximum 5-10 perc az egész, közepes lángon. Hagyjuk kihülni.
Tetszőlegesen állítsuk össze a burgert. Ha viszont a majonézbe (4ek), ami a buci aljára kerül, belenyomtok egy-két gerezd narancs levét és adtok hozzá egy csipetnyi cukrot és sót, elképesztőt dob majd az egészen!
További két szuperfinom halas receptért lapozz!
Oldalak
