Hal diós sörbundában, paradicsommártással
A hal a magyar konyha elengedhetetlen kelléke az ünnepek alatt és a Balaton parton. Hajlamosak vagyunk mellőzni ezt a nagyon egészséges ételt a hétköznapokon, pedig rengetegféleképpen elkészíthető.
Hozzávalók
A halhoz:
- 70 dkg halfilé
- Rétesliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 2 dl sör - barna
- 1 dl tej (2,8%-os)
- 2 db tojássárgája
- 1 csapott mokkáskanál pirospaprika (őrölt)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg dió (darált)
- 2 db tojásfehérje
- 1 csipet só
A paradicsomszószhoz:
- 3 dl paradicsompüré
- 1 nagy teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 púpos mokkáskanál oregánó (morzsolt)
- 1 gerezd fokhagyma
- Só
Elkészítés
A fagyasztott halat főzés előtt kikészítjük, hogy felengedjen. A lisztet a tojás sárgájával, a tejjel, a sörrel simára keverjük, és piros paprikával megszórjuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, és a dióval együtt a tésztához adjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Egy nagy és mély serpenyőben olajat melegítünk. A halszeleteket félbevágjuk, réteslisztbe forgatjuk, majd a sörös tésztába. A szeletek mindkét oldalát addig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. A sült halakat papírtörlővel bélelt tányérokra szedjük. A paradicsomot felmelegítjük, fűszerezzük, és zúzott fokhagymával ízesítjük. Addig forraljuk, amíg sűrű nem lesz. Az elkészült halat paradicsommártással és sült burgonyával tálaljuk.
Készítsd el a grillezett halfilét is!