Recept

Hagyományos, de mindig telitalálat: Íme a tökéletes rakott krumpli receptje!

Nem olyan macerás elkészíteni, mint azt gondolnád.

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Rakott krumpli - gratin

Két dolgot nem annyira kedvelek a rakott krumpliban. Az egyik, hogy nem mindig egyenletesen oszlanak el benne az alkotóelemek: itt a kolbász hiányzik, ott a tejföl. Ezt sokak megrökönyödésére úgy szoktam megoldani, hogy villával összetöröm a tányéromon lévő adagot és összekeverem, esetleg adok hozzá még tejfölt. A másik bajom a csinálás: felesleges macerának élem meg a krumplit héjastól, egészben megfőzni, aztán hámozni, szeletelni. Ennyi idővel és melóval már az egésznek késznek kéne lennie! Gratint is csináltam már párszor, de mégsem jutott eszembe, hogy összevezethető lenne a rakott krumplival. Az ötlet nem az enyém, de azóta nem csinálom máshogy.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (kedvencem a sárga héjú)
  • fél liter tejszín (mostanában láttam, hogy valaki görög joghurttal csinálta, jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni)
  • 5 tojás keményre főzve, felszeletelve (azzal a jó kis húros szeletelővel)
  • 25 dkg füstölt kolbász

Rakott krumpli

Elkészítés:

A krumplit meghámozom és mandolinon (szeletelőn) nagyon vékonyra szeletelem. Egy kivajazott tálba terítem a harmadát, megöntözöm a tejszín harmadával, ráteszem a
felszeletelt tojás és kolbász felét, arra megint krumpli, tejszín, tojás, kolbász, végül a maradék krumpli és rá a tejszín. Ja, minden réteg krumplit megsózok (ezért érdemes főzés előtt végigolvasni a receptet). 150-160 fokos sütőben kb. 70-80 percig sütöm, de egy tűvel ellenőrzöm a krumpli puhaságát.
Kész!

További két rakott ételért lapozz!

Fotó: Topár Gábor

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Sztárok
      A múlt héten a műsorvezetők betegsége miatt maradt el a Bochkor című népszerű rádióműsor néhány adása, ám - a rajongók legnagyobb sajnálatára - a közkedvelt rádiósok a következő napokban sem térnek...
      Utazás
      Meddig kell még várnunk az igazi tavaszra? Nos, az előttünk álló héten biztosan nem érkezik meg, helyette olyasmit kapunk a nyakunkba, amitől rögtön lehervad a mosoly az ajkunkról.
      Lifestyle
      Meglepő, mi lett a sorsa az Európai Bizottság hét évvel ezelőtti irányjavaslatának, mely a félévenkénti óraátállítás megszüntetését szorgalmazta az Európai Unió területén.
      Lifestyle
      A csillagok most nem pihennek: három csillagjegy különösen erős energiák kereszttüzébe kerül a héten. Vajon te is köztük vagy?
      Lifestyle
      Vannak hetek, amikor minden egy csapásra megváltozhat – három csillagjegy most pontosan ilyen időszak elé néz. Az univerzum fontos döntések elé állítja őket, melyek hosszú távon formálhatják életük...
      Lifestyle
      Ahogy a Z generáció egyre több tagja lép be a munkaerőpiacra, a fiatal munkavállalók megtanulják kihasználni a rendszert, hogy megszerezzék a kontrollt a munkakörnyezetük felett.