A legfinomabb retró sütemény – Íme az eredeti aranygaluska receptje
Nagyszüleink is pontosan így készítették!
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók:
A galuskához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 ek cukor
A szóráshoz:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
A sodóhoz:
- 500 ml tej
- 2 db tojás
- 2 ek cukor
- 1 ek liszt
- 1 db vaníliarúd
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és az egészet felfuttatjuk. A megolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt, valamint a tojássárgákat hozzáadjuk az átszitált liszthez, és jól összegyúrjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk, majd egy sornyi tésztát fektetünk a margarinnal kikent tepsi aljára, ezt megszórunk az olvasztott vajas, diós és cukros keverékkel, amit előzőleg elkészítettünk, majd erre jön még egy sor tészta, és a szórás. Közepes hőfokon körülbelül 40 perc alatt megsütjük a galuskát a sütőben, addig pedig elkészítjük a vaníliasodót. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a sárgákat pedig kikeverjük a cukorral, a liszttel, egy deci hideg tejjel és a citromhéjjal. A többi tejet feltesszük főni a vaníliarúddal, amikor pedig felforrt, hozzáadjuk a tojássárgákat, és folyamatosan kevergetve felfőzzük, de nem forraljuk. A tűzről lehúzva kivesszük a vaníliát, és óvatosan belekeverjük a tojáshabot is.