Habkönnyű citrompuding, kandírozott citromkarikával
Könnyed, nyári finomság.
Citrompuding
Hozzávalók:
- 15 dk cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 6 dl tej
- 1 nagy tojás felverve
- 1 tojássárgája
- 2 tk friss citromhéj
- 1.5 friss citromlé (kb. 3-4 citromból)
- 1 ek vaj, szobahőmérsékletű
Elkészítés:
Keverjük össze a cukrot, a citromhéjat és kukoricakeményítőt egy lábosban. A tejet, a tojást és a tojássárgáját keverjük össze egy tálban. Folyamatos keverés közben, lassan csurgassuk a folyadékot a a lábosba. Közepes lángon, folyamatosan keverjük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, dobjuk bele a vajat, keverjük el benne, majd jöhet a citromlé is. Adagoljuk kis tálakba. Tehetünk a tetejére tejszínhabot is.
A kandírozott citromszeletek
Hozzávalók:
- 1-2 kis citrom
- 15 csésze cukor
- 2 dl víz
Vékony szeletekre vágjuk a citromot, kipöcküljük belőle a magokat. Terítsünk a sütőrácsra sütőpapírt. Egy kis serpenyőben forraljuk fel a cukrot és a vizet. Dobjuk bele a citromszeleteket. Forraljuk 5-7 percig, amíg a citromszeletek áttetszőek és puhák lesznek. Csipesszel vegyük ki, tegyük a papírra, és sokáig hagyjuk ott (3-4 óra, vagy több), amíg meg nem szilárdul rajta a cukor. Ebből csinálhatunk többet is, mert eláll és szépen díszíthetünk vele, ráadásul még finom is!