Imádtad a nagyi túrós batyuját? Ez a recept visszarepít a gyerekkorodba
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/turosbatyu_980x480_eddikonyhajabloghu.jpg?itok=WLjAHy3I)
Nem nagy ördöngösség elkészíteni.
Túrós batyu
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 tojássárgája
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 dkg cukor
- 1 marék mazsola
- reszelt citromhéj
Elkészítés
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a kemény habbá vert tojásfehérjét, és laza mozdulatokkal összedolgozzuk az egészet. Hűtőben pihentetjük addig, amíg a tésztát elkészítjük. Ehhez a tejben megfuttatjuk az élesztőt egy nagy csipet cukorral, majd a tálba szitált, sóval elkevert liszthez öntjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját és a cukrot, jól átgyúrjuk, ezután kb. fél órára meleg helyen kelesztjük. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és pizzavágóval 8x8 centis négyzetekre szeleteljük. A tölteléket ezek közepére halmozzuk, és a négyzetek csücskeit középen "összeragasztjuk". Egymástól kissé távol, sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk, és tojássárgájával mind tetejét lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghinthetjük.