Ha unod a hagyományost: görög lecsó, vörösborral

A lecsót mindenki imádja, de unalmas mindig ugyanúgy elkészíteni. Íme a pikáns görög variáció: a spetsofai.
Hozzávalók:
- 20 dkg kolbász (lángolt, vagy füstölt)
- 2 zöld kaliforniai paprika
- 2 sárga kaliforniai paprika
- 2 piros kaliforniai paprika (vagy kápia, esetleg pritaminpaprika)
- 1 kisebb padlizsán
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 dl vörösbor (vagy retsina)
- 2 dl passzírozott paradicsomszósz (nem a sürítmény!)
- 2 babérlevél
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek cukor
- só
- őrölt bors
- sok oregánó
Spetsofai - görög lecsó
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk szeletekre vágjuk. Megtisztítás után a paprikákat nagyobb darabokra vágjuk. A padlizsánt megmossuk, közepes kockakra aprítjuk és besózzuk. A kolbász karikára vágjuk és a hagymával együtt az olajon megsütjük. Ha kiadta a zsírját, beledobjuk a paprikákat és a fokhagymát is. A padlizsánról leitatjuk a levet, amit a sótól engedett, és szintén a lábosba tesszük. Jöhet bele a paradicsomszósz, a bor, az összes fűszer, a só és a cukor is. Bő fél órát rotyogtatjuk, amíg minden zöldség megpuhul. Egyes tájakon a végén megszórják a tetejét feta sajttal is.