Gluténmentes csokoládés kókuszszelet - Villámgyors desszert kókuszimádóknak
Úgy ennél egy kis sütit, de nincs otthon liszt? Szeretnéd a kistesót vagy a gyerkőcöt is bevonni a sütésbe? Valami gyors édességreceptet keresel? Mi erre is tudjuk a választ!
Egyszerű és gyors
A GoodFood magazin minden lapszámában van egy Furfangos szakács nevű sorozatunk, amikor a leghétköznapibb konyhai problémákban igyekszünk segítséget nyújtani. Mutattunk már menüreceptet elfoglalt házaspároknak, akiknek sosincs idejük vásárolni, egy családnak, melynek tagjai sosem tudnak egy időben az asztalhoz ülni, vagy éppen egyetemistáknak tanítottunk olcsó recepteket.
Az augusztusi lapszámunkban most a kisgyerekes családoké a főszerep, azaz olyan egyszerű és gyors ételekkel készültünk, melyeknek elkészítésében a legkisebbek is segíthetnek. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy te ne süthetnéd meg a barátnőidnek vagy akár saját magadnak, ha valamilyen édességre vágysz. Már mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók - 12-16 szelet, 20 perc előkészítés, 30 perc elkészítés, könnyű
- 100 g aranybarna kristálycukor
- 2 ek. golden syrup vagy méz
- 2 tojásfehérje
- 160 g konzerv kókusztejszín
- 2 tk. vaníliakivonat
- 250 g kókuszreszelék
- 50 g aszalt tőzegáfonya vagy aszalt cseresznye (elhagyható)
- 200 g tej- vagy étcsokoládé felaprítva
Elkészítés
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 cm-es, négyzet alakú sütőformát és melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es fokozat). Szórjuk a cukrot egy tálba, adjuk hozzá a golden syrupot, a tojásfehérjét, a kókusztejszínt és egy habverővel keverjük, míg alaposan elkeveredik. Egy spatulával keverjük bele a kókuszreszeléket és az aszalt gyümölcsöt is, ha használunk. Simítsuk az előkészített tepsibe, majd nyomkodjuk le egy kanál hátával. Süssük 25-30 percig, míg világos aranybarnára sül és érintésre szilárdnak tűnik.
Olvasszuk fel a csokoládét gőzfürdő fölött vagy mikróban. Húzzuk le a süteményről a sütőpapírt és vágjuk 12–16 szeletre. Fordítsuk a szeleteket fejjel lefelé és kanalazzunk a tetejükre egy kevés olvasztott csokoládét – egy késsel simítsuk el. Tegyük félre, míg a csokoládé megszilárdul rajta (ha hűtőbe tesszük, felgyorsíthatjuk a folyamatot). Ha nem azonnal fogyasztjuk, csomagoljuk mindegyik szeletet sütőpapírba, hűtőben 5 napig eláll.
Tápérték-adatok
Szeletenként: 240 kcal • 17 g zsír • 13 g telített zsír • 16 g szénhidrát • 14 g cukor • 4 g rost • 2 g fehérje • 0,1 g só