Galette des rois Vízkeresztre - Így készül a franciák ikonikus "Háromkirályok pitéje"
Franciaországban január 6-a, azaz Vízkereszt napja egyben a Galette des rois napja - ekkor fogyasztják az ikonikus "Háromkirályok pitét". Mutatjuk, hogyan készítsd el.
Galette des rois
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 lap leveles tészta
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 ek víz
A krémhez:
- 100 g mandulaliszt
- 12 g keményítő
- 80 g porcukor
- 20 g mandulatej
- 80 g szobahőmérsékletű vaj
- 2 db tojás
A cukorsziruphoz:
- 100 g víz
- 100 g cukor
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A krémhez keverjük össze a porcukrot, a mandulalisztet és a keményítőt. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá az iménti száraz hozzávalókat, végül egyenként a tojásokat és a mandulatejet. Tegyük félre.
- A tésztához keverjük össze a tojást, a tojássárgáját és az 1 ek vizet, majd hűtsük le.
- A sziruphoz egy edényben forraljuk fel a vizet a cukorral, majd ezt is tegyük félre.
- Vegyünk egy 18-22 cm átmérőjű sütőformát és vágjuk akkorára a leveles tésztalapokat, hogy beleférjenek. A formát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele az egyik tésztalapot és kenjük el rajta a krémet, majd fedjük le a másik tésztalappal. Igazgassuk el a széleit - szükség esetén vágjuk le a felesleges darabokat - kenjük meg a tetejét a tojásos-vizes keverékkel és szúrkáljuk meg.
- Előmelegített sütőben süssük 40 percig, majd kenjük meg a tetejét cukorsziruppal. Kihűlést követően fogyasztható.