Így úszd meg fillérekből a Márton-napi menüt - Mutatjuk, mit főzz
Az, hogy Márton-napon libát illik enni, legalább annyira alapvetés, mint, hogy húsvétkor sonka kerül az asztalra. Manapság mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki a későbbi gazdagság reményében ezen a napon libasültet szeretne enni. A Márton-napi vacsorának azonban nem kell feltétlenül vagyonokba kerülnie - mutatjuk, mit készíts.
Ludaskása
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 kg libaaprólék
- 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó)
- 15 dkg csiperke (elhagyható)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- 1 db babérlevél
- néhány szem egész feketebors
- ízlés szerint só
A kásához:
- 30 dkg rizs (jázmin vagy basmati)
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 szál sárgarépa
- 15 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 marék petrezselyem
- 1 ujjnyi reszelt gyömbér
- 1 kk majoránna
- ízlés szerint só, bors
- kevés libazsír a sütéshez
Elkészítés:
- A leveshez a libaaprólékot tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Ha elkezd habosodni, egy szűrő segítségével távolítsuk el a felesleges habot.
- Adjuk hozzá a megpucolt, felaprított leveszöldségeket, a félbevágott hagymát, a fokhagymát, majd fűszerezzük. Alacsony lángon főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, félidőben adjuk hozzá az egészben hagyott gombát. Főzés közben gyűjtsük össze a leves tetejéről a felgyülemlő zsírt és tegyük félre.
- Ha a leves elkészült, a libazsíron kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a zöldborsót és a főtt húst. Pirítsuk le, majd keverjük hozzá a rizst és öntsük fel annyi levessel, hogy ellepje. Fűszerezzük petrezselyemmel, gyömbérrel, majoránnával, sóval, borssal.
- Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük további 20-30 percig. Ha szükséges, adjunk még hozzá alaplevet.