Francia rakott krumpli: burgonya, póréhagyma - és már kész is vacsora!
Ez a rakott krumpli sokkal könnyebb, mint a magyaros, nemcsak a gyomrunknak, de elkészítésében is.
Francia rakott krumpli
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 1 kisebb szálpóréhagyma (csak a fehér része)
- 3 dl zöldség alaplé
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A hagyma külső héját húzd le és karikázd fel. A krumplit hámozd meg, öbltísd le és szintén karikázd fel. A sütőt kapcsold be. A vaj felével kenj ki egy tűzálló tálat (vagy kisebb tepsit). Jöhet a rétegezés. egy sor krumpli, egy sor hagyma. Közben a rétegeket fűszerezd! A végén öntsd fel a zöldséglével (kiválthatod leveskockával tuningolt vízzel is). Takard le a tetejét alufóliával és tedd be a sütőbe, 170 fokon 1 órára. Vedd le a fóliát, dobd a tetejére a maradék vajat (ebből mehet akár több is), és süsd még 20-25 percig, amíg a krumpli megpirul a tetjén. Köretként és önálló ételként egyaránt isteni!
Tipp: Szórhatsz a tetejére reszelt sajtot is, a pirítási szakaszban.