Bolondos sütemény: fordított torta karamellizált nektarinnal
Fejjel lefelé készítjük ezt a különleges tortát és csak tálaláskor fordítjuk vissza! Bármilyen gyümölccsel variálható.
Fordított torta
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg barnacukor
- kb. 40-50 dkg nektarin
- 200 g finomliszt
- 1 zacskó sütőpor
- 2 tojás
- 200 ml kefír
- 75 ml olaj
- pici só
Elkészítés:
Fontos: olyan serpenyőre, vagy lábosra lesz szükséged, aminek nem műanyag fogója/füle van, vagy olyan tortaformára, ami nem kapcsos.
A barackot megmossuk, szeletekre vágjuk. A lisztet, olajat, sót, kefírt, sütőport, tojás és a maradék cukrot összekeverjük.A sütőt bekapcsoljuk. A vajat beledobjuk a formába, rászórjuk a cukor felét, és addig főzzük, míg elolvad, kicsit karamellizálódik. Beleteszünk annyi nektarint, hogy teljesen kitöltse a formát. Ráöntjük a masszát és betsszük a sütőbe. Kb. 160 fokon, 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. 10 percig hagyjuk hűlni. A tetejére teszünk egy tortatálat, és ügyesen, gyors mozdulattal fejére állítjuk. Légy óvatos, mert ekkor még lehet körülötte meleg cukorszirup. Nagyon látványos és mennyei! Ha melegen tálaod, adhatsz hozzá egy gombóc fagyit is!
Fotó: byana.com
Még több nektarinos recept a következő oldalon!