Francia krémes - Recept
Ha desszertre vágysz, akkor itt egy tuti francia krémes recept, ami biztosan nagy sikert fog aratni!
Hozzávalók
- 300 g búzaliszt
- 200 g vaj
- 100 ml 20%-os tejföl
- 1 ek ecet
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A mázhoz
- 5 ek tej
- 1 ek kávé
- 80 g vaj
- 200 g kristálycukor
A krémhez és a habhoz
- 4 db tojás
- 15 dl tej
- 4 csomag bourbon vaníliás cukor
- 250 g kristálycukor
- 150 g búzaliszt
- 500 ml habtejszín
Elkészítés
Egy nagy tálba tegyünk 300 g lisztet, 200 g vajat, tejfölt, ecetet, 1 db tojást és egy csipetnyi sót. Gyúrjuk össze, majd körülbelül 45 percre tegyük a hűtőbe pihenni. Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a hűtőből, és ezt követően vágjuk 2 felé a tésztát, és a munkafelületen nyújtsuk ki. Ezután süssük ki őket, majd hagyjuk hűlni.
Válasszuk szét a tojásokat, a sárgájához öntsünk körülbelül 3 dl tejet, adjuk hozzá a lisztet és a cukrot is, és keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel főni, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot. Ha a tej felforrt, akkor öntsük bele a tojásos masszát, és keverjük simára egy botmixer segítségével, majd vegyük le a tűzről.
A tojásfehérjét verjük habbá. A tejes masszát tegyük vissza a tűzre, majd keverjük hozzá a habot óvatosan, és főzzük körülbelül 4 percig.
Az egyik lapra kenjük a vaníliás masszát, majd a felvert tejszínhab réteget kenjük a tetejére.
A kávét oldjuk fel a tejben, tegyük hozzá a cukrot, és takarék lángon keverjük addig, míg a cukor fel nem olvad. Ha elkezd sűrűsödni, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat. A kész mázat simítsuk rá a tejszínhab rétegre, majd tegyük be a hűtőbe a kész süteményt, hogy megdermedjen.
Ezt is ajánljuk: Túró rudi házilag - Recept