Francia könnyedség - Csoki mousse
A francia habkönnyű édesség a mousse, egy igazán könnyen elkészíthető finomság, amivel mennyei perceket szerezhetünk szeretteinknek vagy éppen saját magunknak.
Eredete
A "mousse au chocolate" nevű édességről az első írásos feljegyzések az 1800-as évekből származnak, így az első recept 1897-ből ismert, tehát elmondható erről a nyalánkságról, hogy nem egy új keletű dolog. A csokoládé pudinghoz szokták hasonlítani, de annál sokkal nemesebb édességről van szó, sőt, ezt cáfolva a francia habnak sós változatait is előszeretettel készítik. Legfontosabb összetevője a tojás és a csokoládé, de nem mindegy, hogy milyen alapanyagokkal készítjük. Fontos, hogy 60-70%-os étcsokoládét használjunk, de az sem mindegy, hogy ezek közül milyen márkájú, minőségű a termék. Minél finomabb és eredetibb mousse-t szeretnénk előállítani, annál többet kell adni az alapanyagok színvonalára.
Hozzávalók:
- 10 dkg jó minőségű keserű csokoládé (fontos a minősége, hiszen az határozza meg az ízét)
- 4 tojás
- 2-3 dl tejszín
- 3-4 dkg vaj
- porcukor
- ízlés szerint lehet ízesíteni narancslikőrrel, csilivel, vanilliával, mentával vagy különböző gyümölcsszirupokkal
Elkészítés:
Vízgőz fölött a csokoládét és a vajat felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. 3 tojás sárgáját kikeverjük és hozzáadjuk a felolvasztott vajas tejszínes csokoládéhoz, majd a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. Ezt a habossá kevert tojásfehérjét hozzáadjuk az eddigi keverékhez, de nagyon óvatosan, lapáttal forgatva keverjük, hogy ne törjön össze a hab. Ezután hozzáadjuk az ízesítésre szánt ízeket, majd üvegpohárkába tesszük és 24 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk. Az édesség tetejét megbolondíthatjuk egy kis tortadarával vagy csoki reszelékkel.