Francia könnyedség - Csoki mousse

A francia habkönnyű édesség a mousse, egy igazán könnyen elkészíthető finomság, amivel mennyei perceket szerezhetünk szeretteinknek vagy éppen saját magunknak.

Eredete
A "mousse au chocolate" nevű édességről az első írásos feljegyzések az 1800-as évekből származnak, így az első recept 1897-ből ismert, tehát elmondható erről a nyalánkságról, hogy nem egy új keletű dolog. A csokoládé pudinghoz szokták hasonlítani, de annál sokkal nemesebb édességről van szó, sőt, ezt cáfolva a francia habnak sós változatait is előszeretettel készítik. Legfontosabb összetevője a tojás és a csokoládé, de nem mindegy, hogy milyen alapanyagokkal készítjük. Fontos, hogy 60-70%-os étcsokoládét használjunk, de az sem mindegy, hogy ezek közül milyen márkájú, minőségű a termék. Minél finomabb és eredetibb mousse-t szeretnénk előállítani, annál többet kell adni az alapanyagok színvonalára.

Hozzávalók:

  • 10 dkg jó minőségű keserű csokoládé (fontos a minősége, hiszen az határozza meg az ízét)
  • 4 tojás
  • 2-3 dl tejszín
  • 3-4 dkg vaj
  • porcukor
  • ízlés szerint lehet ízesíteni narancslikőrrel, csilivel, vanilliával, mentával vagy különböző gyümölcsszirupokkal

Elkészítés:
Vízgőz fölött a csokoládét és a vajat felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. 3 tojás sárgáját kikeverjük és hozzáadjuk a felolvasztott vajas tejszínes csokoládéhoz, majd a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. Ezt a habossá kevert tojásfehérjét hozzáadjuk az eddigi keverékhez, de nagyon óvatosan, lapáttal forgatva keverjük, hogy ne törjön össze a hab. Ezután hozzáadjuk az ízesítésre szánt ízeket, majd üvegpohárkába tesszük és 24 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk. Az édesség tetejét megbolondíthatjuk egy kis tortadarával vagy csoki reszelékkel.

Oldalak

Video Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok
Lifestyle
A Rák a mai napon semmiképp ne osszon meg titkokat másokkal. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Rák nagyon szerencsésnek érezheti magát a pénzügyekben az és üzleti életben. Heti horoszkóp.
Lifestyle
Bár a legtöbb gyógynövénytől semmi baja nem lesz a kedvencednek, sőt, van egy olyan, amit semmiféleképpen nem szabad megennie, ugyanis komoly mérgezést is kaphat tőle az eb.
Sztárok
Az Irigy Hónaljmirigy tagjai, Sipos Péter és Sipos Tamás is kipróbálta magát a Legyen Ön is milliomos legújabb évadában. Egy gasztronómiai kérdés állította meg őket!
Sztárok
Sokan nem értik a mai fiatalság nyelvezetét, de ez a kilencvenes években sem volt másképp – akkoriban is rengeteg szleng kifejezés hódított. Vajon mennyire ismerik ezen szavak jelentését a Demjén-...
Home&Design
Tedd meg ezt az apró, de életmentő lépést még ma – hiszen az életed a legnagyobb érték!