Hogy télre is maradjon valami a nyárból – Fehércsokis szederlekvár

Bár most még olykor bosszankodunk a szinte elviselhetetlen hőség miatt, néhány hónap múlva, a ködös, borongós napokon minden bizonnyal vissza fogjuk sírni ezeket a forró hétköznapokat. Az ember ilyenkor igyekszik megmenteni valamit a nyár esszenciájából, ami életmentő lehet az őszi-téli napokon – a befőzés, illetve ez a fehércsokis szederlekvár tökéletesen megfelel erre a célra.
Fehércsokis szederlekvár
Fehércsokis szederlekvár, a nyár esszenciája
Hozzávalók:
- 80 dkg szeder
- 15 dkg cukor
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 kk vanília kivonat
- 1 kk citromsav
Elkészítés:
- A szedret mossuk meg, majd egy nagyobb edényben, közepes lángon kezdjük el főzni.
- Ha a leve nagyobb része elfőtt, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot, a citromsavat, majd tördeljük bele a csokoládét és folytassuk a főzést lassú tűzön. Kevergessük lassan, folyamatosan.
- A lekvár akkor van kész, ha a csoki teljesen elolvadt, a leve pedig elfőtt.
- A kész lekvárt öntsük előre kifőzött üvegekbe és fejjel lefelé fordítva hagyjuk dunsztolódni egy napig.
További hasznos információkat a befőzésről a következő oldalon találsz.
Fotó: 123rf.com
Oldalak
