Epres madártej
Emlékszünk még a hagyományos édességre, ami gyermekkorunk egyik kedvencének számított. Most kicsit változtattunk rajta, nyáriasítottunk az ízeken. Bár megőrizte a jellegzetes vonásait, azonban az eper domináns ízével rendhagyó finomság lett belőle.
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 25 dkg eper
- 15 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- só
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés
A tojás sárgáját és fehérjét válasszuk ketté, majd a fehér részt két dkg cukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük simára cukorral (ízlés szerint adagoljuk a cukrot), a vaníliás cukorral és a liszttel. Majd adjuk hozzá a pépesre aprított epret és fél dl tejet. A maradék tejet egy pici sóval forraljuk fel, és szaggassuk bele a tojáshabot két részletben. Egy részt körülbelül fél percig főzzünk, majd vegyük ki. Ha ez megvan, a meleg tejbe folyamatosan keverjük bele az epres – tojássárgájás keveréket addig, amíg be nem sűrűsödik. A végén hagyjuk lehűlni. Tálaláskor szedjük a sűrű, epres folyadékot poharakba és tegyünk bele habgaluskákat, majd koronázzuk meg eperrel.
Édesszájúaknak érdemes megkóstolniuk az almás máktortát is, ami 2012-ben elnyerte a „Magyarország tortája” címet.