Derelye, ahogy gyerekként etted – most éppen eperlekvárral

Kicsit lassan készül, ám gyorsan elfogy.
Eperlekváros derelye
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 1,5 ek vaj
- 20 dkg keményebb eperlekvár
- 1,5-2 dl víz
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
Képünk illusztráció
Elkészítés:
A lisztet, a tojást és a langyos vizet ruganyos, egy kicsit keményebb tésztává gyúrjuk, majd félretesszük pihenni kb. 15 percre. Miután vékonyra nyújtottuk, az egyik felét üresen hagyjuk, a másik felére viszont evőkanálnyi lekvárhalmokat sorakoztatunk 4-5 centinként. Ezután összehajtjuk a tésztát úgy, hogy alul legyen a lekváros fele, majd a lekvárdombok körül alaposan lenyomkodjuk. Derelyevágóval daraboljuk, majd a még nyers derelye széleit villával összenyomkodva cakkozzuk. A derelyéket enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük: ha feljöttek a víz felszínére, még hagyjuk pár percig főni. Sokan már így is szívesen fogyasztják, de a finomság akkor lesz igazán olyan, mint gyerekkorunkban, ha vajon megpirított, vaníliás cukorral édesített zsemlemorzsába forgatjuk.
Fotók: 123rf
Gyermekkorod további édes ízeiért lapozz a következő oldalra!
Oldalak
