Unod az egyszerű fánkokat? Ezt imádni fogod! - Eredeti ekler recept, dugig töltelékkel

A fánk a kedvenc édességem, de van, hogy megunom a sima szalagos verziót és valami extrémebb változatra vágyom. Ilyenkor egy verzió tuti eszembe jut, ez pedig a vaníliatöltelékes, csokimázas ekler, aminek a tökéletes receptjét elhoztam Neked is.
A töltelék
Hozzávalók
- 4 tojássárgája
- 70 g cukor
- 40 g kukoricaliszt
- 480 ml tej
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 15 dkg vaj
Elkészítés
A tojássárgáját a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a kukoricalisztet, majd összekeverjük. A tejet felfőzzük, majd kb. egyharmadát hozzáöntjük a tojásos-lisztes anyaghoz és simára keverjük. Az egész mixet hozzáöntjük a maradék tejhez, majd addig melegítjük, amíg egy pudingos állagot nem kapunk. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot és a vajat és simára keverjük. Ezt követően lefóliázzuk és félretesszük.
A tészta
Hozzávalók
- 100 ml tej
- 100 ml víz
- fél teáskanál só
- 10 g cukor
- 80 g vaj
- 125 g liszt
- 4 tojás
Elkészítés
Egy edényben összeöntjük a tejet, a vizet, a sót, a cukrot és a vajat, majd az egészet alacsony lángon főzzük pár percig. Utána levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és masszává keverjük, majd visszatoljuk a tűzre még 1-2 percre. Ezt követően hozzáadjuk a tojásokat, egyszerre csak egyet és minden tojás után simára keverjük a tésztát. Ha elfogytak a tojások, akkor a végén egy könnyen keverhető alapot kell kapnunk. A tésztát habzsákba töltjük (a vége legyen 1 cm-es átmérőjű) és sütőpapírral bélelt tepsire 10-12 cm-es csíkokat húzunk. Megszórjuk őket porcukorral és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40 percre. Az első 10 perc után 2-3 mm-re nyissuk ki a sütő ajtaját és támasszuk meg fakanállal, hogy távozzon a gőz. A maradék 30 percben süssük így tovább. Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a fánkokat, az egyik végüket szúrjuk meg fogvájóval, az aljukra pedig három, 5-6 mm-es lyukat fúrjunk, majd habzsák segítségével töltsük meg őket a vaníliás krémmel.
Csokimáz
Hozzávalók
- 200 g 55-70%-os kakaótartalmú csokoládé
- 155 ml habtejszín
Elkészítés
A csokit apróra vágjuk, a habtejszínt közepes lángon, pár percig melegítjük, majd a csokira öntjük és simára keverjük. A fánkok tetejét belemártogatjuk a csokiba és hagyjuk, hogy megszilárduljon kicsit. Kész is vagyunk, bon appetit!
Még több szuper süti receptért kattints a következő oldalra!
Fotók: Youtube.com/Homecookingadventure
Oldalak

This is a modal window.