Az örök favorit: tojásos nokedli
Amit soha nem tudunk megunni, az a tojásos nokedli. Ráadásul igazi jolly joker, hiszen tojás és liszt minden házban akad.
Tojásos nokedli
Hozzávalók:
Nokedli:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- kb. 2 dl víz
- só
Tetejére:
- 1 ek zsír
- 4-5 tojás
- 1 tk só
Felteszünk egy nagyobb lábosnyi vizet forralni. A liszthez hozzáütjük a tojást, megsózzuk, és vízzel könnyű tésztát keverünk belőle. Fontos, hogy se folyós ne legyen, se kemény. Ha egy kanállal kiveszel belőle, fejjel lefelé fordítod és megindul kicsit, akkor rendben van (ha rögtön lecsurog - adj még hozzá lisztet; ha meg se mozdul, akkor vizet). A nokedliszaggató nagyon jó pajtás tud lenni, megéri azt a párszáz forintot (úgy néz ki, mint egy kilyuggatott serpenyő). Ha van ilyened, öntsd bele a tészta egy részét és fakanállal addig adjusztáld a tésztát, amíg az egész bele nem ment a lobogva forró vízbe. Kb. 1 perc elég is neki. (Ha nincs ilyened, tedd a tészta kis részét vágódeszkára, és késsel tolj róla egy-egy darab galuskát a vízbe). Egy lszűrőlapáttal szedd ki a galuskákat, tedd tálba. Ezt addig ismételd, amíg van a nyers tésztából. Ha kész, egy nagyobb serpenyőben (amiben elfér a kifőtt nokedli) olvassz fel 1- 2 evőkanál zsírt (sokkal finomabb, ha nem olajjal avgy margarinnal csinálod). A tojásokat a sóval verd fel. A felovasztott zsírra dobd rá a nokedlit, rakd vissza a tűzre, és ha átmelegedett újra, akkor mehet rá a tojás. Éppen csak addig kevergesd, míg a tojás kezd megkocsonyásodni - és már el is készült. Bármilyen salátával isteni, de anélkül is pompás. Még frissiben fogyaszd el, mert ez azon kevés fogások egyike, aminek nem tesz jót az állás.