Egyben sült marhaoldalas vörösboros szafttal
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/oldalas_123.jpg?itok=8opyRH8M)
Ezzel az ünnepi lakomával biztosan mindenkit leveszel majd a lábáról!
Egyben sült marhaoldalas vörösboros szafttal
Hozzávalók:
- 1 evőkanál borókabogyó
- 1/2 evőkanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál rozmaring
- 1-2 evőkanál kakukkfű
- 4 babérlevél
- 2 evőkanál só
- 6 evőkanál olaj
- 2 evőkanál méz
- 3,5 kg szárazon érlelt marhaoldalas
- 4 sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 fej fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 250 ml jobb minőségű vörösbor
- 500 ml alaplé
Elkészítés:
Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt pirítsd illatosra a borókabogyót, majd egy mozsárban törd össze. Ezután add hozzá a borsot, a rozmaringot, a kakukkfüvet és az apróra vágott babérleveleket, majd az egészet jól dolgozd össze a sóval, az olajjal és a mézzel. A hús zsíros felét keresztbe vagdosd be, és dörzsöld át a fűszeres keverékkel mindenütt. Tedd egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. 1 órával a sütés kezdete előtt vedd ki a húst a hűtőből. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses sütő esetén). A sárgarépát, a szárzellert és a félbevágott fokhagyma gerezdeket rendezd el a tepsiben és fektesd rá a pácolt húst. Ha rózsaszínre szeretnéd, akkor 1 óra 45 percig, ha jobban átsütve, akkor 2 órán át hagyd a sütőben. Ha túlságosan pirul, takard le alufóliával. Amikor kész van, vedd ki és hagyd pihenni nagyjából 20 percig. Amíg a hús pihen, készítsd el a szaftot. A tepsiben maradt léből vedd ki a zöldségeket, öntsd le róla a zsírt és kapard fel a tepsi aljára sült részeket, mert ezek adják majd a szaft finom ízét. Közepes lángos forrósítsd fel a tepsit a tűzhelyen. Szórd a lisztet az egyik sarkába és fokozatosan keverd el a sütőlével. Öntsd rá a bort és forrald be a felére. Ezután add hozzá az alaplevet. Forrald fel, majd lassú tűzön 15 percig főzd, amíg a szaft megfelelően besűrűsödik. Kóstold meg és ha szükséges, fűszerezd az ízlésedre. Szűrd le, hogy ne maradjanak benne zöldfűszer vagy apró húsdarabok benne. Ezután szeleteld fel a húst és tálald a vörösboros szósszal.