Négyféleképpen készített paprika, amit kár lenne kihagyni
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/paprikas_bpairport.jpg?itok=h9gbLFX8)
Egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal.
Mindent a paprikáról
A paprika a hazai konyha egyik elmaradhatatlan kelléke, valamilyen formájában szinte minden ételbe kerül belőle egy kicsi. Most pedig Mautner Zsófi egy olyan "mindent a paprikáról" recepttel állt elő, ami kifejezetten ezt az ízletes zöldséget ünnepli és állítja középpontba.
Hozzávalók
Paprika:
- 8 szép, hibátlan kápia paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Körözött:
- 25 dkg puha juhtúró
- 25 dkg túró
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál köménymag, megpirítva
- 0,5 dl sör
- 1 nagy lila hagyma, finomra aprítva
- só, bors
Füstölt paprikás napragforgómag:
- 25 dkg hántolt napraforgómag
- 1 evőkanál őrölt füstölt paprika
- 1 evőkanál só
Mindent a paprikáról
Elkészítés:
1. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a grillfokozatra állított sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12-15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.
2. A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
3. A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200C fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.
Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, aminek a tetejét meglocsoljuk a paprikamag olajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.
Még két finom hazai receptért kattints a következő oldalra!
Fotó:budairport
Oldalak
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/images/123rf-no-ulomunka-iroda-hatfajdalom-crop.jpg)
This is a modal window.