Recept

Négyféleképpen készített paprika, amit kár lenne kihagyni

Egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal.

Mindent a paprikáról

A paprika a hazai konyha egyik elmaradhatatlan kelléke, valamilyen formájában szinte minden ételbe kerül belőle egy kicsi. Most pedig Mautner Zsófi egy olyan "mindent a paprikáról" recepttel állt elő, ami kifejezetten ezt az ízletes zöldséget ünnepli és állítja középpontba.

Hozzávalók

Paprika:

  • 8 szép, hibátlan kápia paprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Körözött:

  • 25 dkg puha juhtúró
  • 25 dkg túró
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál köménymag, megpirítva
  • 0,5 dl sör
  • 1 nagy lila hagyma, finomra aprítva
  • só, bors

Füstölt paprikás napragforgómag:

  • 25 dkg hántolt napraforgómag
  • 1 evőkanál őrölt füstölt paprika
  • 1 evőkanál só

Mindent a paprikáról

Elkészítés:

1. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a grillfokozatra állított sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12-15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.

2. A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

3. A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítunk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200C fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.

Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, aminek a tetejét meglocsoljuk a paprikamag olajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.

Még két finom hazai receptért kattints a következő oldalra!

Fotó:budairport

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Fashion&Beauty
      Egy új évszak új kiegészítőket kíván, és mi most hivatalosan is engedélyt adunk arra, hogy beszerezz egy új táskát a gyűjteményedbe idén tavasszal. Sőt, kifejezetten bátorítunk rá! Görgess tovább, és...
      Lifestyle
      Az Ikrek remek hírt kap, ami új perspektívát nyit előtte. Napi horoszkóp.
      Sztárok
      A Magnum egykori sztárja, Tom Selleck csendesebb, visszavonult életet él a Zsaruvér című sorozatának 2024-es befejezése óta, ám lányára, a 36 esztendős Hannah-ra ez korántsem igaz, ő ugyanis egyre...
      Sztárok
      Máig népszerű az Egy asszony illata című film, melyben Al Pacino olyan zseniális alakítást nyújtott Frank Slade alezredesként, hogy meg is kapta érte az Oscar-díjat, de emellett három másik jelölést...
      Home&Design
      Kevesen tudják, hogy a világhírű Elvis Presley nem luxusban nőtt fel, hanem egy apró, kétszobás faházban, amelyhez szomorú emlékek is kötődnek. Felesége, Priscilla Presley is megdöbbent, amikor...
      Egészség
      Persze nem kell tőlük rettegni, de nem szabad sokat enni se belőlük. Fontos, hogy az adalékanyagokkal teletömött élelmiszerekből a magyarok is elkezdjenek kevesebbet vásárolni.