Cacio e pepe: nulla hús, nulla tojás, csak spagetti és sajt - Villámgyors recept

A világ legyorsabb, legegyszerűbb, mégis legfinomabb fogása.
Exkluzív receptek Topár Gábortól
Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.
„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin
Cacio e pepe
Hozzávalók:
- 12 dkg spagetti
- 5 dkg reszelt pecorino sajt (ha nincs, lehet parmezán)
- 1 csipet egész bors
- só
Spagetti, pecorino sajt, bors.
Nulla hús, nulla tojás, nulla hozzáadott zsiradék.
Keverés, keverés, keverés.
Cacio e pepe
Elkészítés:
Amíg a sós víz felforr a tésztához, egy száraz serpenyőben megpirítok egy nagy csipet egész feketeborsot, és finomra reszelem a pecorino sajtot. Ahogy a tészta a vízbe kerül, a borsot egy mozsárban vagy darálóban durvára őrlöm, és kb a háromnegyedét visszarakom a serpenyőbe, szedek rá egy merőkanálnyi főzővizet és összeforralom. A reszelt sajthoz is adok egy kevés főzővizet, és krémesre keverem. Nagyjából négy perc főzés után (ami a főzési idejének a fele), a tésztát átszedem a borsra, és folyamatos kevergetés mellett a serpenyőben főzöm tovább, időnként egy kis vizet szedve át a fazékból. Akkor csinálom jól, ha a víz éppen hogy nem lepi el, és a lé kicsit opálos a keményítőtől. Amikor már érződik, hogy tészta mindjárt kész, a serpenyőt lehúzom a tűzről, hozzáadom a sajtot és keverem. Addig keverem, amíg a sajt és a tészta alatt maradt víz egyenletes, krémes állagot nem kap és a spagettiszálakat szépen bevonja.
Kész!
A megmaradt borssal meghintve tálalom.
További két tésztás ételért lapozz!
Fotó: Topár Gábor
Oldalak
