Bontsd ki, kapd be és élvezd: Szaloncukor házilag
A karácsonyfa nélkülözhetetlen és talán legfontosabb dísze a szaloncukor, de érdekes módon kedvenc ünnepünk másnapjára általában már csak üres papírokat találunk lógni az ágakon. Imádok titokban és egyébként nyíltan is rájárni a finomságokra, főleg akkor, ha a kis csoki csodák saját kezűleg készültek. Mutatom a legfinomabb házi szaloncukor receptjét!
Hozzávalók
- 50 dkg cukor
- 10 evőkanál víz
- kakaó vagy csokoládé
- vaj
Elkészítés
A cukrot beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a vizet és állandó kevergetés mellett, forrástól számított 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Amikor elkezd keményedni (sűrűsödni), akkor van kész a cukor. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés már teljesen szubjektív módon történhet, én kókuszreszelékkel és dióval szeretem leginkább megspékelni a falatokat. Az elkészült masszát vizes kézzel rúddá sodorjuk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Ez után már csak bevonjuk olvasztott csokival, majd tálaljuk. Illetve mégsem, hiszen fel kellene kötöznünk. A csábításnak viszont néha nehéz ellenállni, így az utómunka (kötözés és megőrzés a fára) nem mindig jön össze. Sok sikert!
Még több édes recept vár a következő oldalon!