Elvitelre is tökéletes – Banánkenyér a nap bármely szakára
A banánkenyér nem véletlenül annyira népszerű, hiszen amellett, hogy nagyon finom, könnyedén csempészhetünk bele egy-egy egészségesebb összetevőt anélkül, hogy a család bármely tagja is gyanút fogna. Némi cukormentes magkrémmel tökéletes gyermekreggeli, de az uzsonnásdobozban is remekül megállja a helyét.
Banánkenyér
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű érett banán
- 1,5 bögre liszt (a finom lisztet bátran lehet keverni teljes kiőrlésű vagy zabliszttel)
- ¾ bögre cukor (helyettesíthető kókuszvirágcukorral vagy eritrittel)
- 1/3 bögre olvasztott vaj
- ½ tk sütőpor
- 1 db tojás
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 150 g áfonya
- 100 g darált dió
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Egy őzgerinc formájú sütőedény vajazzunk ki, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Egy keverőtálban villával törjük össze a banánokat, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a felvert tojást.
- Adjuk hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, a vaníliát és végül a lisztet.
- A masszát keverjük homogén állagúra (nem szükséges robotgépet használni), majd öntsük az őzgerinc formába és szórjuk bele az áfonyát, a tetejére pedig morzsoljuk rá a darált diót.
- A 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45-50 percig. Ha úgy érezzük, a teteje már megbarnult, de a közepe még nyers, fedjük le egy alufóliával és úgy süssük tovább.
- Ha a banánkenyér megsült, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel.