A grillszezon ezerarcú hozzávalója, az ajvár - Így tudod használni!
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/lead_108.jpg?itok=qKeM5TQN)
Itt van a nyár, a grillszezon. Ha grillszezon, akkor ajvár. Ez a különleges mediterrán eredetű paprika krém lassan elengedhetetlen része lesz a grillezésünknek.
A "vega kaviár"
Az ajvárt a vegetáriánusok kaviárjának is nevezik. Joggal, hiszen nemcsak hogy roppant gazdag ízélményt nyújt, hanem mert ezer arca van. A vegetáriánus ételektől, a magyar konyhán át, számtalanan helyre beilleszthető. Engedd szabadjára a fantáziád és olyan remek ízekkel lepheted meg magad és barátaidat, mint Marton Adrienn is.
Recept
Hozzávalók:
Batyu:
- 2 csomag leveles tészta
- 25 dkg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db újhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db kicsi zeller
- 2 ek szőlőmag olaj
- 20 szál snidling
- 1 db tojás (kenéshez)
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek csípős ajvár
- 3 ek natúr ajvár
- 1 kk só
- 1 csipet bors
Salsa:
- 15 db koktélparadicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek sűrített paradicsom
- 1 ek csípős ajvár
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek barna cukor
- 1 ek olaj
- 6 db bazsalikomlevél
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés
Batyu
1. Felhevítünk egy serpenyőt, az olajon felfuttatjuk a felkockázott vöröshagymát, hozzátesszük a darált húst, a sárgarépát és a zellert belereszeljük. 15 perc alatt lepirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk.
2. Amikor kész, hozzáadjuk a szójaszószt, a felkarikázott újhagymát, a csípős, és a natúr ajvárt. Ezután hagyjuk kihűlni.
3. A leveles tésztát egyenlő négyzetekre vágjuk (10x10cm), a széleit megkenjük a felvert tojással.
4. A kihűlt húsos raguval megtöltjük, és a négy sarkánál fogva, batyut formázunk belőlük.
5. A kész batyukat is megkenjük a tojással, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200˙C-on 15 perc alatt készre sütjük.
6. Ha kihűlt, snidlinggel a batyu szárát körbe tekerjük.
Salsa
1. Olajon megfuttatjuk a felszeletelt lila hagymát, és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomot, és a sűrített paradicsomot.
2. Megszórjuk a cukorral, hozzáadjuk a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és 1 percig főzzük.
3. Mikor levesszük a tűzről aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a csípős ajvárt, a bazsalikomot és összeturmixoljuk.
4. A kész batyuk mellé mártogatósnak kínáljuk.
Ha szeretnétek megnézni ennek a szuper receptnek az elkészítését, akkor Marton Adri Youtube csatornáján ide kattintva megtaláljátok!