Áfonyás pite - Gyümölcsös élvezet

A piték igazán finom desszertnek számítanak, és a kezdő háziasszonyok kedvét sem fogják szegni, mivel egyszerű az elkészítésük is. Íme, egy isteni áfonyás pite receptje!
Hozzávalók
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 12,5 dkg margarin
- 1 tojás
- só
Töltelékhez:
- 50 dkg áfonya (lehet mirelit is)
- 3 dkg cukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg áfonyalekvár
- 3 tojásfehérje
- 102 dkg porcukor
Elkészítés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, és 1 órán át a hűtőben pihentetjük. A keményítőt 2 ek. vízben elkeverjük, ás a megmosott áfonyához adjuk, majd az egészet megcukrozzuk. Felforraljuk, és lehűtjük. A hűtőből kivesszük a tésztát, és kinyújtjuk. Kivajazott piteformába terítjük, úgy, hogy az oldalait is befedje. Villával megböködjük néhány helyen, és 180 fokos előmelegített sütőben nagyjából negyed óráig sütjük. Ezután rákenjük az áfonyalekvárt, és azon szétterítjük a cukrozott, keményítőzött gyümölcsöt. A tojásfehérjéket a porcukorral felverjük, úgy, hogy jó kemény legyen. Nyomózsákból a pite tetejére rácsot nyomunk belőle. További negyed óráig sütjük, de már csak 170 fokon.
Tálalhatjuk desszertként, de akár délutáni csemegeként is!