Nem az ecet az: tedd ezt a tojás főzővízébe, és a héja egyben lejön majd – Gyerekjáték lesz megpucolni!
A főtt tojás meghámozása sokszor bosszantó, ugyanis a héj könnyen rátapad a tojás belsejére, ezáltal pucoláskor gyakran szinte a fél fehérje lejön, és mehet a kukába, valamint a végeredmény sem túl szép – nos, ezzel a trükkel élmény lesz a tojáspucolás.
Egy szelet ebből a vízbe, és nincs több ráragadt héj
A tojás igazi csodaélelmiszer: gazdag fehérjében, vitaminokban (például A-, D-, E-, B12-vitaminban), valamint olyan ásványi anyagokban, mint a szelén és a cink. Emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítik a sejtek védelmét, és fontos szerepe van az agy egészségében is, mivel kolinban gazdag. Ugyanakkor egy rendkívül sokoldalú és tápláló alapételről van szó, ami ideális reggeli lehet bármilyen formában, de jól jön főzelékek mellé is, valamint akkor, ha fogyni szeretnénk és diétára adjuk a fejünket. Ha azonban főtt tojást szeretnénk enni, akkor számolnunk kell azzal, hogy a héj rátapad a fehérjére, ezáltal sokkal nehezebben megy majd a pucolás: ez gyakran a tojás frissességével függ össze. A friss tojásokban ugyanis a pH alacsonyabb, ezért a fehérje jobban „ragad” a héj belső hártyájához, míg az „idősebb” tojásokban a pH magasabb, ami megkönnyíti a pucolást. Szerencsére azonban van egy trükk, amivel megkönnyíthetjük a hámozást, és esztétikailag is tökéletes végeredményt kapunk – galériánkból megtudhatod, mit érdemes a tojás főzővízéhez adnod, hogy megkönnyítsd ezt a konyhai műveletet!
Ma már mindennek alaposan megnézzük az árát a boltban, és bizony a mosóporok és mosószerek abszolút nem olcsók. Azonban sokan nem tudják, hogy otthon is el lehet készíteni!
Leadfotó: 123rf