Olaj nélkül is ízletes, ropogós ételek? Igen!
Napjainkban már köztudott tény, hogy mindenképpen egészségtudatos elhatározás a bevitt zsiradék mennyiségét csökkenteni. A legtöbben nem is gondolnák, hogy egy nap alatt mondhatni észrevétlenül mennyi zsírt fogyasztanak. A magyar konyha egyik alapvető fogása az olajban sütés. A rántott ételek kedveltsége kis hazánkban kimagasló. De vajon mit tegyenek azok, akiknek az ízlése ebbe az irányba húz? Teljes lemondás mindarról, amit szeretnék? Vagy egy technológiai újítás bevetése?
Mire képes a gőz?
A légkeveréses sütő hathatós hozzájárulásával tulajdonképpen olajmentes ételek készíthetőek el úgy, hogy közben az ízélmény mit sem csorbul, sérül. Nagyon jó kiegészítése lehet az olaj spray, aminek a támogatásával minimális mértékű zsiradék, például olíva olaj juttatható az étel külsejére, panírjára, így még a ropogós burok is borítékolható. Ez különböző zöldség chipsek, vagy rántott fogások esetén nagyszerű taktika, mert tényleg minimális hozzáadott olajjal maximális hatás érhető el.
De visszakanyarodva a légkeveréses sütő előnyeire: a forró gőz, különösen a minden irányból áramoltatott, mozgatott forró levegő arányosan, azaz egyenlő mértékben képes átsütni az éppen készülő gasztronómiai remekeket. Sok esetben semmiféle zsiradék nem szükséges a tökéletes végeredményhez, lévén önmagában a forró levegő elvégzi a dolgát.
Sokan attól tartanak, hogyha élnek ezekkel a pozitívumokkal, ha áttérnek erre a fajta sütési módszerre, akkor le kell mondaniuk a csábító ízekről, mivel azok meglétét az étolajhoz, vagy az állati eredetű zsírhoz kötik. Ez a feltételezés, azonban nem helyénvaló. Az ízek nem az olajos közegnek köszönhetik intenzitásukat. Az ételek legfeljebb textúrájukban változhatnak meg a zsiradék hatására. Ám a kívül ropogós, belül omlós élmény a légkeveréses technológiával is elérhető úgy, hogy közben nem kell plusz kalóriákat bevinni. Sőt akadnak egyéb eszközök is, amikkel olajmentesen lehet ételt készíteni: ilyen az elektromos minisütő, az indukciós főzőlap, vagy éppen a szendvicssütő.
Mennyiben alakulnak így át a receptúrák?
Először is előtérbe kerülhetnek az egészségesebb zsiradékok, mint például olíva olaj, kókuszolaj, sőt az úgynevezett nulla kalóriatartalmú olaj spray is, ami vajaromájának köszönhetően jó ízt ad az ételeknek, ugyanakkor ahogy a neve is elárulja, nincsen energiatartalma, ezáltal még a diétás étrend részévé is tehető. Másrészt azokban a receptekben, ahol bőséges mennyiségű étolaj az elvárás, mint például rántott hús, átformálódhat a felállás, ugyanis légkeverésen tepsiben is megsüthetőek a rántott ételek, s ilyen formán minimális zsiradék hozzáadása is elegendő az esetükben. Harmadrészt bizonyos fogásokhoz egyáltalán nem kell a jövőben olajat adni, a magas hőfoknak és a mindenfelé áramló gőznek a hatására akár még az aszalás is könnyedén megoldható.
De ez tényleg csupán pár példa arra, hogy mennyi kiaknázatlan lehetőség rejlik ebben a fajta sütőben, ami ráadásul a hosszú élettartam és maximális helytállóság bajnoka. Mindennek tetejében a sütési paraméterek kiváló precizitással formálhatóak, ennek köszönhetően maga a sütési folyamat sokkal kiszámíthatóbbá, átláthatóbbá válhat. A kellemetlen, negatív, váratlan meglepetések pedig végképp száműzhetőek.