Már kóstolható Magyarország idei tortája, a milotai mézes grillázstorta
A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett - jelentették be szerdán az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői.
Idén immár hetedik alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája pályázatot. A cukrászok innovációs képességét évről évre próbára tevő versenyen ezúttal 365-en indultak - mondta el a gasztrosétány Clark Ádám téri színpadán a szeles idő ellenére összegyűlt szép számú érdeklődő előtt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Elnöke, Pataki István.
A meghatározó alapanyag a dió volt idén
A tavalyi almás máktorta után az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém - mézes és pralinés - között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd - hangsúlyozta Pataki László. A csonthéjas gyümölcsből a nemzeti ünnepre elkészített 32 ezer szelet tortához egy tonnányit használtak fel, míg tejből 1000 liter, tojásból 10 ezer darab fogyott - közölte. (A teljes receptet ide kattintva olvashatod el!)
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor. A rendezvényen eladott termékekből összegyűlt bevétel egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak ajánlják fel - tette hozzá.
A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem - közölte Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője.
Pataki István emlékeztetett: az országtorta receptje tegnap óta elérhető az interneten is.
Mautner Zsófia szakíró, a Magyarország cukormentes tortája pályázat zsűritagja hangsúlyozta: mindkét édesség természetes alapanyagokból készül.
A ribizlihabos-almás réteges ezen felül nem tartalmaz fehérlisztet sem, mégis minden "tortahedonista" igényeit kielégíti az összetett ízű finomság, amelynek egy szelete mindössze 134 kalóriát tartalmaz - fűzte hozzá.
A gasztrosétányon már meg is lehet kóstolni
Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját a gasztrosétányon meg is ízlelhetik az érdeklődők. A sétány Clark Ádám tér felőli végén mutatkozik be a Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, a Pesti Barnabás Szakiskola standjánál a gyerekek kipróbálhatják a tésztagyúrást és -szaggatást, de kapható ezen a szakaszon sparhelten sült rábaközi lepény, bajai haltepertő vagy sörben pácolt süldő malac is.
Kézműves sörökből a közönség széles választékot találhat a gasztrosétány számos pavilonjában, olyan különlegességeket is, mint a Fóti főzde narancsos-mézes-gyömbéres söre, vagy a rekonstruált ókori recept alapján főzött Hammurápi söre.
A Bem rakparton olyan finomságok kóstolhatók, mint például a hajdúsági szarvaskolbász, a juhtúrós-szegfűgombás jérceragu, a kakastöke pörkölt, a rózsafánk vagy a ráchegyi citromos báránykolbászka, míg a Batthyány tér mellett 1,5 méteres kondérban fő a lábszárpörkölt.
Forrás: MTI
FotóK. hirado.hu