Ahogy Maddie Pasquariello, brooklyni dietetikus, az East Coast Health and Nutrition with Maddie alapítója elmondja, sok dolog történhet, amikor a kávé a szervezetedbe kerül. "Felgyorsíthatja az emésztést azáltal, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, hashajtószerű hatást fejt ki, ami gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat, ha érzékeny gyomrod van" - mondja Pasquariello. Sőt, hozzáteszi, hogy a túlzott mértékű kávéfogyasztás potenciálisan károsíthatja a vastagbél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz, súlyos esetben pedig akár gyomorfekélyhez is vezethet.
Mielőtt azonban lemondanál a kávéról, azt gondolván, hogy egyenesen a kórházba juttat, Pasquariello szerint az ilyen esetek viszonylag ritkák. "A legtöbbünknek persze nem kell emiatt aggódnia, de ha Crohn-betegségben, IBS-ben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedsz, érdemes beszélned az orvosoddal vagy dietetikussal arról, hogy milyen típusú és mennyiségű kávé lehet a legjobb neked" - osztja meg a szakember. Az FDA azt tanácsolja, hogy a napi koffeinbevitel 400 milligrammos felső határérték alatt maradjon, ami körülbelül négy-öt normál csésze kávénak felel meg. Csak megjegyzendő, hogy ez a mennyiség olyan egészséges felnőttekre vonatkozik, akik jól tűrik a kávét és a koffeint.
Pasquariello megjegyzi továbbá, hogy a kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet - többek között az étrendtől, a fogyasztás idejétől és a genetikától, de attól is, hogy maga a kávé mennyire savas. "A kávé almasavat, citromsavat és ecetsavat tartalmaz (többek között), és ezek a vegyületek a kávébabokból szabadulnak fel, amikor lefőzzük őket" - folytatja. "Ez viszont megemelkedett gyomorsavszintet eredményez, ami gyomorpanaszokhoz és a reflux tüneteihez, például mellkasi fájdalomhoz és hányingerhez is vezethet." Ilyenkor jön jól a szódabikarbóna.
1/3
Fotó: 123rf
Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x
Chapters
descriptions off, selected
captions and subtitles off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
Ahogy Maddie Pasquariello, brooklyni dietetikus, az East Coast Health and Nutrition with Maddie alapítója elmondja, sok dolog történhet, amikor a kávé a szervezetedbe kerül. "Felgyorsíthatja az emésztést azáltal, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, hashajtószerű hatást fejt ki, ami gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat, ha érzékeny gyomrod van" - mondja Pasquariello. Sőt, hozzáteszi, hogy a túlzott mértékű kávéfogyasztás potenciálisan károsíthatja a vastagbél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz, súlyos esetben pedig akár gyomorfekélyhez is vezethet.
Mielőtt azonban lemondanál a kávéról, azt gondolván, hogy egyenesen a kórházba juttat, Pasquariello szerint az ilyen esetek viszonylag ritkák. "A legtöbbünknek persze nem kell emiatt aggódnia, de ha Crohn-betegségben, IBS-ben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedsz, érdemes beszélned az orvosoddal vagy dietetikussal arról, hogy milyen típusú és mennyiségű kávé lehet a legjobb neked" - osztja meg a szakember. Az FDA azt tanácsolja, hogy a napi koffeinbevitel 400 milligrammos felső határérték alatt maradjon, ami körülbelül négy-öt normál csésze kávénak felel meg. Csak megjegyzendő, hogy ez a mennyiség olyan egészséges felnőttekre vonatkozik, akik jól tűrik a kávét és a koffeint.
Pasquariello megjegyzi továbbá, hogy a kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet - többek között az étrendtől, a fogyasztás idejétől és a genetikától, de attól is, hogy maga a kávé mennyire savas. "A kávé almasavat, citromsavat és ecetsavat tartalmaz (többek között), és ezek a vegyületek a kávébabokból szabadulnak fel, amikor lefőzzük őket" - folytatja. "Ez viszont megemelkedett gyomorsavszintet eredményez, ami gyomorpanaszokhoz és a reflux tüneteihez, például mellkasi fájdalomhoz és hányingerhez is vezethet." Ilyenkor jön jól a szódabikarbóna.