Bivalyerős zsírégető ez a hétköznapi fűszer - A hasi hurkákkal a legkönyörtelenebb
Ha fogyókúrázol, mindenképpen építsd be az étrendedbe a kardamomot, mert segíthet elérni az álomsúlyt - ráadásul emellett még számos más jótékony hatása is van. Részletek a cikkben!
A kardamom
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, fűszerként a kicsi, háromszög keresztmetszetű maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk. Három változatban kapható: zöld, fehér és fekete. Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik, írja a Wikipédia.
A kardamomot változatosan, sokféleképpen lehet használni a konyhában: a zöld az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesíthetsz vele. A fehéret világos színű krémekhez, habokhoz és mártásokhoz add, a feketét pedig húsok és zöldségek ízesítésére alkalmazd.
A kardamom a gyógyhatása miatt sem elhanyagolható, a fogyókúrázóknak a zsírégető képessége miatt ajánljuk.Tapasztalatok szerint főleg a hasi zsírral könyörtelen, itt fejti ki a legjobban a hatását. Egy tanulmány kimutatta, hogy a patkányok vérében lévő vérlemezkék szintje, illetve a glükózzal szembeni toleranciája is megemelkedett, miután kardamomot kaptak. Ezután egy szénhidrát- és zsírdús étrendet alakítottak ki számukra, amelynek során kiderült, hogy a szervezetük a fűszernek köszönhetően nem tárolt annyi zsírt - főleg a hasuk környékén volt látványos a súlycsökkenés.
A kardamom a zsírégetés mellett arra is jó, hogy az emésztőrendszeredet óvja: megszünteti a puffadást, a gázképződést és pörgeti az emésztést. A szervezetben felgyűlt fölösleges vízzel is elbánik: kimossa a testedből a méreganyagokkal együtt, amivel szintén hozzájárul a súlycsökkenéshez.