Interjú Galambos Dorinával
Galambos Dorinát annak idején a Megasztár vadócaként ismerhette meg az ország, az énekesnő azóta viszont sokat változott. Dzsessz szakos diplomát szerzett, saját zenekara van, és nemrég barátnőjével, Péterfi-Nagy Évivel izgalmas vállalkozásba fogtak: főző blogot indítottak. Dorina ezekről mesélt nekünk, illetve azt is elárulta, hogy mit főzött először párjának, Pély Barnának.
Honnan jött az ötlet, hogy főző blogot indítsatok?
Évi: Adta magát a dolog, hiszen a konyha volt az a hely, ahol összeismerkedtünk. Egy házibuli alkalmával Dorina zenekara nagyon megéhezett, ő pedig nekiállt, hogy mini pizzát készítsen nekik. Besegítettem neki, és a pizzasütés után hajnali ötig beszélgettünk. Így indult a barátságunk.
Dorina: Egyre többször volt példa hasonlóra, közös vacsorákat tartottunk, és rájöttünk, hogy mennyire buli együtt főzni. Szerettük volna erre mások figyelmét is felhívni, ezért úgy döntöttünk, hogy videóra vesszük a főzéseinket, egyfajta nevelő célzattal a fiatalság számára, hátha ők is kedvet kapnak, hogy fakanalat ragadjanak. Ráadásul ketten sokkal viccesebb és könnyebb a főzés.
Évi: Mi ketten vagyunk a házigazdák és egyben a szerkesztők is. A férjem, aki egyébként basszusgitáros, operatőrként működik közre, és ő vágja meg az anyagot is. Barnabás pedig a hangot készíti az adáshoz.
Emlékeztek rá, hogy mi volt az első étel, amit főztetek?
Dorina: Tojásrántotta. Barnabásnak meg először són sült csirkét készítettem majonézes kukorica salátával. Nagyon ízlett neki!
Évi: Nekem a palacsinta volt az első, és a férjemnek tárkonyos csirkeragu levest főztem először. Akkor mondta, hogy elvesz, szóval biztosan nagyon jól sikerülhetett!
Kitől tanultatok sütni-főzni?
Dorina: Anyukám mindig nagyon jól főzött, illetve a nagymamám és a nagypapám is. Sose felejtem el, amikor a nagypapám szilvás gombócot készített, meg olyat, ami belül szilvalekváros, kívül mákos volt. Ez ugye krumplival készült tésztából készül , és ahogy jött krumplinyomóval, az kitörölhetetlen emlék marad.
Évi: Nekem is az anyukám és a nagymamám azok, akik nagyon jól főznek. Az én nagyapámra is jellemző a főzés, de ő általában olyan ételeket készít, amiket nem szeretek: pacalt, halászlevet, nehezebb ételeket.
Honnan szeditek a recepteket?
Dorina: Mindenféle receptet gyűjtögetünk. Van, amit továbbfejlesztünk, és a saját ízlésünk szerint alakítunk. A barátainktól is kapunk néha, ha vendégségbe megyünk, és valami megtetszik, amit náluk kóstolunk meg. Legutóbb, mikor közösen vendégségben jártunk, nagyon finom töki pompost ettünk, és elhatároztuk, hogy a blogban is elkészítjük, hogy minél többen megismerhessék. Nagy hangsúlyt fektetünk a tipikus magyar ételekre, és törekszünk arra is, hogy minél egyszerűbb fogásokat készítsünk. Igyekszünk a sütés-főzés alapjait bemutatni, például hogy hogyan kell palacsintát sütni. Múltkor láttunk egy videót az interneten, amiben járókelőket faggatnak az utcán arról, hogyan készül a palacsinta. Nagyon meglepődtünk, hogy érkezett olyan válasz is, hogy valami porból, amit a boltban lehet kapni.
Évi: Azt is fontosnak tartjuk, hogy az alapanyagok könnyen beszerezhetőek legyenek, hogy ne kelljen speciális boltokba járni, hanem akár a sarki ABC-ből is be tudja szerezni őket az ember. Próbálunk az árra is odafigyelni, hogy amit készítünk, az ne legyen túl drága.
Dorina: Összefoglalva azt mondhatnám, a lényeg, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető és olcsó ételeket készítsünk. Bár néha azért túlzásokba esünk.
Ha minden igaz, sztárvendégekkel is főztök együtt a blogban.
Évi: Így van, havonta egyszer mindig van egy sztárvendégünk, aki olyan receptet hoz, amilyet csak szeretne. Járt nálunk például Kandász Andrea, ő egy nagyon finom lazac receptjével érkezett.
Dorina: Az első vendégünk Tóth Vera volt. Akkor még nem volt időnk kitapasztalni, hogy mennyi fér bele egy adásba, körülbelül 12-15 percbe. Főleg, hogy nem csak főzünk, hanem közben a vendégeinkkel is beszélgetünk, akik mesélnek magukról, és hogy éppen mivel foglalkoznak. Vera egy háromfogásos menüvel készült, de végül a süteményről sikerült lebeszélni. Az a legjobb az egészben, hogy minden vendég beleviszi a saját ízlésvilágát is a műsorba, így mindig változatosak az adások.
A jövőben kiket terveztek meghívni?
Évi: A következő vendégünk Kovács Tamás, akit az Éden Hotelből ismerhetnek a nézők. Ő is zenész, így került a képbe.
Dorina: Sok a zenész a sztárvendégek között, hiszen ilyen körökben mozgunk. Reméljük, hogy nyáron a Quimby zenekar is a vendégünk lesz, és hogy megejthetünk egy jó kis halászléfőzést Szilárd (Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse, a szerk.) apukájánál Csopakon. A vendégeink szerencsére örömmel vállalják a felkérést, eddig mindenkinek nagyon tetszett a közös főzőcskézés hangulata.
Dorina és Évi blogját itt érheted el: Katt ide!