„Ilyen helyeken nem jár naponta ember” – exkluzív interjú Gyetván Csabával

Húsmentes bécsi szelet, fenntartható pezsgőgyártás és kókuszpaplanon termett paradicsomok. Gyetván Csaba újabb izgalmas gyártási folyamatokat mutat be nekünk a Made In ötödik évadában.

Ismét különleges helyszínre kalauzolják a nézőket

Gyetván Csaba, a Discovery Channel hazai gyártású sorozatának karizmatikus műsorvezetője ismét különleges helyekre kalauzolja el a nézőket a Made In vadonatúj részeiben. A műsor történetében először külföldi helyszíneken is bepillanthatunk a gyártási folyamatok kulisszái mögé: Franciaországban a pezsgő titkainak, Németországban a fenntartható gyógynövénytermesztés mikéntjeinek járnak utána. A hazai pályán pedig többek között a karácsonyfadíszek, az adatközpontok és a zöldségtermesztés titkait ismerhetik meg a nézők a Made In Gyetván Csabával legújabb, ötödik évadából.

Gyetván Csaba Made In Discovery műsor

Mitől különleges az idei évad? Készültök meglepetésekkel a nézőknek?

Az idén a műsor történetében először a nyolc helyszín közül kettő külföldi volt, ráadásul nem is akármilyeneket látogattunk meg: az egyik legnagyobb franciaországi Champagne gyártót és egy Németországban található biodinamikus gyógynövénykertet, amely egyben Európa legnagyobbja is. A pezsgőgyárban megmutatták a római kori pincéjüket, ilyen helyeken pedig nem jár naponta ember, pláne nem fogadja őt az egyik örökös a kastélyában. A gyógynövénykert pedig a legmodernebb, innovatív technológiákra épül, alap a vegyszermentesség, de az egész folyamatot is egy ciklikusságba helyezik, ezért egy ilyen helyen a fenntarthatóságot is nagyon könnyen érdekessé lehet tenni. A Champagne ház látogatása során megtekinthettük a kastély öreg pincéjét, és belevéshettük a Discovery nevét egy falba, a többi nemzetközi stáb neve mellé, akik korábban ott forgattak. Nagyon felemelő érzés volt a hatalmas produkciók mellett látni magunkat.

Kiknek ajánlanád a műsort?

Igyekszünk a témákat úgy válogatni, hogy minél szélesebb érdeklődésű nézőt be tudjon vonzani a műsor, tehát például a mostani évad foglalkozik az információs technológia, az adatközpontok és az elektromos kábelek világával, de ugyanúgy a női kozmetikumokkal, gyógynövényekkel és karácsonyfadíszekkel is, vagy a hatalmas ipari csarnokok betonozásával. Széles körben mozognak tehát a témák, és mindig igyekszünk újszerű megközelítést vinni a bemutatásukba is. Fontosnak tartom, hogy a tradicionális és modern technológiák kapcsolatát ismertessük, például Champagne-ban ugyan hagyományos módszerekkel készül évi hatmillió palack pezsgő, de ez modern technológiák és gépesítés nélkül elképzelhetetlen volna.

Hazánkban is van olyan hely, ahol találkoztatok a hagyományok és a modern megoldások hasonló ötvözetével?

Igen, például Szentesen, a lecsó hazájában. Sokan meglepődnek, hogy paprikát és paradicsomot itt már nem a talajban, hanem kókuszpaplanon termesztenek. Nagyon sok országban nincs elegendő rendelkezésre álló termőföld a zöldségtermesztéshez, például az elsivatagosodás miatt, így a kókuszpaplanhoz hasonló innovatív megoldások a jövőt jelentik az emberiség élelmezésében. A talajban már csak olyan növényeket termesztenek, amelyek máshol nem nőnek meg, így a paprikát és paradicsomot nagyiparilag szinte kizárólag kókuszpaplanon termesztik. A gyártó és én is meglepődtünk, ahogy a kommenteket olvasva világossá vált számunkra, hogy az embereknek ez egy teljesen új információ, még annak ellenére is, hogy már lassan tíz éve így folyik a termelés hazánkban is.

Milyen szempontok alapján választjátok ki a soron következő helyszínt vagy gyártási folyamatot?

Próbálunk a nézők fejével gondolkodni, és ez alapján szűrni a tartalmat, előrelátni, hogy milyen témák és dolgok lesznek érdekesek a nagyközönség számára. Mivel szimultán készítek tartalmakat YouTube-ra és egyéb online felületekre, a műsor hangvételében és látványában is igyekszem minél frissebb lenni. Kis létszámú stábbal dolgozunk, ami megengedi számunkra, hogy állandóan és rugalmasan mozgásban legyünk, mind a témák, mind a helyszínek tekintetében. Ez alapvető feltétele a műsor formátumának, hiszen nagy stábbal elképesztően nehézkes lenne gyorsan és folyamatosan helyszínt változtatni. Jeff Bezos mondta erről, hogy ha a csapatodat nem tudod két pizzával megetetni, akkor az túl nagy – mi pedig bőven jól tudunk lakni két pizzával. A leforgatott anyag utómunkálataiban egy nemzetközi csapat is részt vesz, amely szintén nagyban hozzájárul a műsor minőségéhez.

Melyik volt a kedvenc helyszíned az idei, illetve a korábbi évadokban?

Ha mindenképpen választanom kell egyet, akkor a bankjegyekről egy korábbi évadban készült epizód a kedvencem. Számomra azért volt különösen érdekes, mert ugye bankjegyeket gyakorlatilag minden nap tartunk a kezünkben, mégsem ismert számunkra, hogy a gyártási folyamatuk mennyi apró részletből áll, és milyen biztonsági megoldásokat alkalmaznak a hamisítás ellen. Gyakran kapok visszajelzéseket, hogy egy adott epizód a területtel foglalkozó szakiskolákban – például nyomdaipari vagy agráripari iskolában is nagy népszerűségnek örvendett, és az órákon is vetítették azt. Az új évadban is nagyon sok érdekes helyszín volt, onnan a pezsgőgyárat emelném ki, azóta egészen más szemmel nézek a pezsgő és borgyártásra. A tradicionális metódusok ultramodern technológiákkal való ötvözése hihetetlen vívmánya a modern iparnak. Úgy látom, hogy a mai generáció tagjai, akik még a cipőfűzést is a YouTube-ról tanulják meg, sokkal fogékonyabbak az információ befogadására, ha az videó formájában jut el hozzájuk. Ezt pedig egyre több tanár is kezdi felismerni, és ebben segítségükre lehet a Made In is. Az eddigi nézettségi adatokból is látjuk, hogy a fiatalok is szívesen leülnek a tévé elé megnézni a műsort.

Ha kíváncsi vagy a Made In Gyetván Csabával legújabb, ötödik évadára, irány a Discovery Channel, november 22-től hétfőnként este 21:00 órakor.

A szakma fortélyairól, inspirációról, sztárokról és a hétvégén esedékes V. Fotósok Online Hétvégéje eseményről mesélt nekünk a sztárfotós egy villáminterjú keretein belül.

Fotók: Discovery Channel

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
És amellett sem lehet szó nélkül elmenni, mennyire hasonlít gyönyörű édesanyjára.
Christmas
Szeretnéd tudni, mit tartogat számodra az idei karácsony? Most könnyedén kiderítheted! Csak pillants a képre, és az első három szó, amit észreveszel, megmutatja, mire számíthatsz az ünnepi időszakban...
Egészség
A C-vitamin szedése nagyon fontos a téli hónapokban, viszont ennél is meg kell húznunk a határt, különben kellemetlen panaszokba futhatunk bele.
Christmas
A piaci kereskedők előrejelzése alapján idén a fenyőfaárak átlagosan 5-10 százalékkal alakulhatnak a tavalyi szint felett – közölte az MTI.
Home&Design
2025 legtrendibb hálószobai eleme nem csupán divatos, hanem valódi forradalmat hoz az alvás és az ébredés világába.
Lifestyle
A szakértők szerint ennek az italnak számos jótékony hatása van szervezetünkre nézve, de csak akkor, ha a megfelelő időpontban fogyasztjuk.