Itt a tudományos válasz: Ennyi ideig fogyaszthatod el biztonságosan a lefőzött kávét - Ha ezt túlléped, semmiképp se idd meg!

Biztos, hogy veled is megtörtént már, hogy belekortyoltál egy nem frissen lefőzött kávéba és biztosra vesszük azt is, hogy a mai napig élénken él benned, hogy mennyire borzalmas íze volt. A józan ész azt diktálja, hogy a lefőzött kávé nem marad örökké jó, de mikor romlik meg pontosan, és miért? Derítsük ki!
Meddig lehet meginni?
A rövid válasz a kérdésre, csak körülbelül 30 percig, hacsak nem légmentesen záródó termoszban tároljuk. A kávé ugyanis a főzés után is tovább oxidálódik. A kávé frissessége a felhasznált kávébaboktól is függ, ami azt jelenti, hogy ha állott kávészemeket használsz, akkor is állott kávét kapsz, még ha "friss" is.
A kávé oxidálódik, ami nem jó
A levegővel való érintkezés hatására a pörkölt kávébabok oxidálódnak. Lényegében ez ugyanaz, ami az almával történik, amikor felszeleteljük és egy ideig állni hagyjuk. Bár az oxidáció a kávébabok esetében szemmel nem látható, jelentős hatással van az ízükre. Az oxidáció hatására ugyanis a kávéban lévő ízvegyületek romlanak, és érintkezéskor a levegőbe kerülnek.
Ha azonban a kávébabok őrlése megtörtént, gyorsabban oxidálódni kezdenek, mivel felületük több mint tízezerszeresére nő a finom eszpresszóőrlés esetén. Maga a kávéfőzés folyamata tulajdonképpen oxidáció. Amikor a kávébabok vízzel érintkeznek, elkezdik felszabadítani aromás anyagokat, olajokat és savakat a vízbe.
Lapozz!