Exkluzív pezsgőkóstolás szabályok nélkül
Herpai András barátunk pezsgőkóstolós élménybeszámolója felülkerekedik a megszokott sémákon és minden szabályt áthágva egyetlen pezsgőről szól. BÚÉK mindenkinek!
A szilveszter legfontosabb kelléke
A rosszul végződő szilveszteri házibulik és a jól kezdődő újév pótolhatatlan, szinte már repoussoir kelléke a pezsgő. A fogyasztási szokásokat figyelve megállapítható, hogy az átlag magyar vásárló leginkább az olcsóbb és az édesebb pezsgőket szereti. Elterjedt sztereotípia, hogy inkább a hölgyek keresik az édesebbet, de kortól, nemtől és egyéb preferenciáktól függetlenül látszik, hogy a megszokott ízvilágtól nehezen térünk el. Talán ez nem is olyan nagy baj, és most nem is sajnálkozunk azon, hogy milyen sokan isszák az édes pezsgőket. A legfontosabb, hogy a maga teljességében élvezzük ki a pezsgőben lévő apró csillagok fényét.
A pezsgő: Törley Sec, magnum palack, 11,5 % vol., gyártási év: 2007
A kóstolásról
E pezsgő kóstolásánál többféle szabályt is át fogunk hágni. Elsőként azokat a szabályokat, amelyek a történelem során alakultak ki, és beívódtak a hivatalos etikettbe. Következő lépésként saját szabályainkat és ízlésünket haladjuk meg, és csak azokat őrizzük meg közülük, amelyek segítenek számunkra az élményt kibontani. De mégis hogyan fogjunk hozzá? Melyik történelmi szabály és melyik személyes szabály, amit meg kell őrizni? Mi egy konkrét példán mutatjuk be a módszert, amit majd a kedves olvasó saját példáján tökéletesíthet.
A vitrin félhomályából
A pezsgő kiválasztásában elsődleges szempont volt, hogy olyan jó minőségű pezsgőt válasszunk, amely nem az adott évben került a boltokba. A helyzet talán sokaknak lehet ismerős: a száraz (köznyelvben tévesen savanyúnak titulált) pezsgő a szilveszter után ránk rohad, és ha nem tudjuk elajándékozni, évekre maradhat a spejz alsó traktusában, vagy a vitrin félhomályában. Milyen lehet egy hétéves pezsgő élménye? Valóban kimegy az ereje, valóban kiolvad belőle a szenvedély, hogy végül csak nézegetni való kellék maradjon egy múzeum vitrinében?
Ez utóbbi kérdést is megválaszoljuk, mert a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából fogunk ma kóstolni. A múzeum raktárában beleltározott és érinthetetlen üvegek sorakoznak.