Évezredes konyhai mítosz dőlt meg a sárgarépával kapcsolatban

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett az úgynevezett nyers étrend, vagyis a hőkezelt élelmiszerek teljes kiiktatása. De vajon tényleg minden alapanyagra igaz, hogy jobb nyersen, mint főzve vagy sütve fogyasztani?
Nyers répával az egészségért
A sárgarépa kultusz megdönthetetlen. Ez az egyik első alapanyag, amellyel a hozzátáplálás időszakában megismerkednek a csecsemők. Nagy előnye, hogy egész évben szezonális, tehát nem kell az erősen vegyszerezett, import áruval fedeznünk sárgarépa szükségletünket, folyamatosan elérhető a friss hazai termesztés. Bár létezik sárga, fehér és lila változat is, máig a hazánkban is gyakran használt narancsszínű verzió a legelterjedtebb. A sárgarépa gazdag béta-karotinban (legjobb A-vitamin forrás), különböző B-vitaminokban, illetve C-vitaminban. Emellett kalcium, foszfor és vas tartalma sem elhanyagolható. A sárgarépa a bőr igazi őre, rendszeres fogyasztásával a napégés ellen is felvértezhetjük magunkat. Kedvenc leveszöldségünk hatékonyan véd továbbá a szív-, és érrendszeri megbetegedések ellen és a koleszterinszintünket is rendben tartja.
Anyák milliói reszelik serényen a nyers sárgarépát gyermekük számára, hiszen „abban van a vitamin”, meg persze fütyülni is neki köszönhetően fogunk megtanulni (nem). Bár általánosan elfogadott tény, hogy a hőkezelés következtében a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és enzimek jelentős része elvész, úgy tűnik, a sárgarépa ez alól kivételt képez. Részletek a galériában!
Egy furfangos optikai illúzió tartja lázban az internet népét, állítólag elég rápillantanod a képre és megállapíthatod a stressz-szintedet.