Ez volt Budapest első pizzázója, amit a magyarok még nem nagyon értettek, hogy micsoda
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2023/cikkek/elso-pizza-budapest-etterem-napoletana-etel-magyarorszag.jpg?itok=x2nCWBhY)
A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!
Budapestnek a Napoletana volt az első olasz étterme
A pizza eredete akár Krisztus előtt 3000-ig is visszanyúlhat, amikor már ismert volt az élesztő használata.
A Margherita az olasz pizza történelmének lényeges része. Valójában Raffaele Esposito nevével szokták összekapcsolni a modern pizza feltalálását. A szakács anno 1889-ben egy pizzát készített Margit királynő tiszteletére, és róla is nevezte el. A pizzán a zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsom színeiben akarta megtestesíteni az olasz zászlót.
Olaszországban 1830-ig csak utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria. Magyarországon ehhez 1963-ig kellett várni. A galériánkban megmutatjuk, hogyan viszonyultak hozzá az emberek!
A gyártóknak kicsit jobban át kell gondolniuk, mit tesznek ezekbe a pizzákba.
Leadfotó: Flickr – Illusztráció
Oldalak
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/images/123rf-no-ulomunka-iroda-hatfajdalom-crop.jpg)