Végre egy jó hír: Már nem dob ki annyi élelmiszert az egyik legnépszerűbb áruházlánc
Majdnem felére csökkent a kidobott élelmiszerek mennyisége.
Felelősségvállalás
Mindössze két év alatt 43 százalékkal csökkentette a Tesco áruházlánc a kidobott élelmiszer mennyiségét. A meg nem vásárolt, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek közül több mint 14ezer tonna élelmet adományozott rászorulóknak, derült ki a közzétett, éves jelentésből.
Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas, de még megmenthető élelmiszereket pedig különböző állatmenhelyekre juttatták el a szupermarket munkatársai. Mint elmondták: szeretnének változtatni ezen a hatalmas pazarláson, ami tapasztalható az élelmiszerek terén, és ezzel a jelentéssel szeretnék felhívni mindenki, főleg a nagyobb áruházak figyelmét, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak erre a problémára.
Az élelmiszer-hulladék termelése azonban nemcsak egy-egy országot érintő probléma, globális szinten is hatalmas szerepe van, ugyanis a kidobott élelmiszerek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 8 százalékáért felelnek, ezért fontos, hogy minden ország komolyan vegye ennek megoldását. A vállalat nem titkolt célja, hogy ösztönözzön minden élelmiszeripari vállalatot, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.
Az adatok alapján elmondható: kilencből egy ember éhezik, miközben a világ élelmiszer-készletének egyharmadát elpazaroljuk.
Fontos, hogy otthon is figyeljünk erre, mindig csak annyi ételt vásároljunk és főzzünk, amennyire valóban szükség van, de ha netán mégis maradék vagy felhasználatlan élelmiszer keletkezik a háztartásban, lehetőség szerint juttassuk el azt a rászorulóknak vagy ha emberi fogyasztásra már alkalmatlanná vált az étel, akár egy állatmenhelynek is. Ezzel nemcsak saját lelkiismeretünk lesz tisztább, hanem környezetvédelmi szempontból is jót teszünk.
Fontos döntés született.