Te kidobod a banánhéjat? Ha igen, súlyos hibát követsz el vele

Bizonyára nyugodt szívvel hajítod a szemetesbe, pedig megvan a maga haszna.
Ne dobd rögtön a szemetesbe!
Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik minden alkalommal, gondolkodás nélkül a szemetesbe hajítják a banánhéjat. Ha mégsem, akkor talán cipőpucolásra használod (bizony, egyes vélemények szerint a banánhéj erre a célra tökéletesen megfelelő), de az feltételezhetően eszedbe sem jut, hogy másképp is hasznát vehetnéd. A kutatók szerint ugyanis a banánhéjból liszt készíthető, amivel egészségesebbé tehetjük péksüteményeinket. Furcsán hangzik?
A banánhéj egészségre gyakorolt jótékony hatásáról szóló tanulmány az ACS Food Science & Technology nevű tudományos lapban jelent meg. A szövegben az áll, hogy amennyiben blansírozzuk a banánhéjat - azaz kis időre forrásban lévő vízbe helyezzük, aztán kivesszük és lehűtjük jeges vízben -, aztán megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékáru süthető belőle, ami legalább annyira jó minőségű - ha nem jobb -, mint az, ami hagyományos liszttel készül.
Fotó: 123rf
Lapozz, a cikk még nem fejeződött be!
Oldalak

This is a modal window.