Veszélyben a napi kávénk: 5 étel-ital, ami örökre eltűnhet a boltokból a klímaváltozás miatt
A globális felmelegedés következményeként egyes élelmiszerek idővel el fognak tűnni a boltok polcairól. Van közte olyan, amelyik nagyon sokaknak lesz fájdalmas.
Élelmiszerek, amelyeket elvehet tőlünk a klímaváltozás
A globális felmelegedés miatt a mezőgazdaság szereplői máskor, más mennyiségben és más minőségben képesek megtermelni azokat a növényeket, amelyek létezését eddig természetesnek vettük, mindez pedig azt is jelentheti, hogy egyes élelmiszerek idővel el fognak tűnni a boltok polcairól. Az extrém időjárás tönkreteheti a termőterületeket, az évszakok bevett rendjének felborulása lehetetlenné teheti, hogy a növények úgy fejlődjenek, ahogyan eddig tették. Az Infostart az Euronews alapján öt olyan élelmiszert gyűjtött össze, amelyről az is lehet, hogy a jövőben – akármennyire is nehezünkre esik – le kell mondanunk.
Jelenleg naponta kétmilliárd csésze kávé fogy el a világon, de előfordulhat, hogy a termesztők hamarosan nem lesznek képesek kielégíteni ekkora igényt. Tavaly 10 milliárd kilogrammnyi kávébabot kellett termelni ahhoz, hogy ez az óriási mennyiségi igény teljesíthető legyen. Ugyanakkor egy levélrozsda nevű gombás betegség a Latin-Amerikában egyre emelkedő hőmérsékletnek köszönhetően egyre nagyobb pusztítást végez a kávéültetvényeken. 2012-2017 között már 2,5 milliárd eurós kárt okozott a szektornak.
Azonban nemcsak a levélrozsda miatt kell aggódni: az időjárás változása miatt egyre kevesebb olyan terület áll rendelkezésre, amelyen lehetséges a kávétermesztés. Egyes becslések szerint Afrikában 2080-ra 65 százalékkal zuhan vissza a kávétermesztő területek mérete. Bár a termesztők folyamatosan keresik az ellenállóbb fajokat, az arabica kávék kedvelői számára egyelőre nem tudnak jó hírekkel szolgálni.