Reggeli barátunk, a tej
Már gyerekkorunk óta tudjuk, hogy a tej a legegészségesebb ital, épp ezért sokkal gyakrabban kellene fogyasztanunk. Aki azonban nem szereti ezt a fehér csodanedűt, az ízesítse kakaóval, és ígya úgy.
A tej a kalcium kitűnő forrása
A tejnek kiemelkedően fontos szerepe van táplálkozásunkban. Kiváló energia-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás. A tejben található fehérjék úgynevezett teljes értékű fehérjék. Ez azt jelenti, hogy megfelelő arányban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani. Ezek az értékes fehérjék elengedhetetlenek többek között csontjaink és izmaink fejlődéséhez és regenerálódásához. Ezen kívül a tej- és tejtermékek a kalcium kitűnő forrásai, hiszen a tej összetétele ideális a kalcium felszívódásához, hasznosulásához.
1 pohár tej (2 dl) napi kalciumbevitelünk 25-30%-át biztosítja - életkortól, nemtől függően - ami elengedhetetlen a megfelelő csontozat és fogazat képzéshez és épségének fenntartásához. Egyes kutatások kimutatták, hogy a tej és a tejtermékek képviselik a fehérjék, zsírok és egyes mikrotápanyagok fő forrását egy
kiegyensúlyozott reggeli keretében.
A vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaóital porok kiegészítik a tej természetes összetevőit, így növelve a reggeli étkezés tápértékét, miközben hozzájárul a napi szükséges folyadékbevitelhez, gyorsan felszívódó szénhidrátforrásként szolgál és ízletes is.
Napi folyadékbevitel
Naponta minimum 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetünknek, amelyből 1,5-2 litert italokkal fogyasztunk el. Nem csupán víz, tea, gyümölcslé formájában fogyasztunk folyadékot, ám a tej illetve a tejes italok is jelentősen hozzájárulnak a szükséges mennyiség eléréséhez. Ezen felül a reggelihez fogyasztott zöldségek vagy gyümölcsök is a megfelelő hidratáltságot szolgálják nagy víztartalmuknak köszönhetően.