Barnulást elősegítő ételek - Edd magad barnára!
Évről évre fokozódik a forróság mértéke, így az UV-sugárzás erőssége is. Bőrünk egészségének megóvása érdekében mindenképp javasolt a naptej használata, ha kifekszünk a napra akár csak egy kis időre is.
Hatásos ételek
Napjainkban kaphatóak olyan naptejek és napolajak, amelyekben a gyorsabb barnulást elősegítő tápanyagok és vitaminok találhatók. Ha úgy döntünk, hogy természetes módon elősegítenénk ezt a folyamatot, bizonyos ételek fogyasztásával is megtehetjük. A leglátványosabb eredményt a sok A-vitamint tartalmazó zöldségekkel, gyümölcsökkel érhetjük el. Ilyen az őszi- és a sárgabarack, a sárgadinnye, de a legelterjedtebb és leghatásosabb: a sárgarépa. A nyári frissítő salátákhoz olívaolajat is használhatunk, mert abban is kellő mennyiségű A-vitamin van és emellett revitalizálja, regenerálja is bőrünket (nem véletlen, hogy az olaszok előszeretettel használják szinte minden ételhez).
A zöldségeken, gyümölcsökön kívül a tojás sárgája és a tejtermékek – leginkább a túró és a keménysajtok – fejtenek ki még hasonló hatást. Ha esetleg megpirulnánk, kívülről az őszibarackos vagy a paradicsomos pakolás segíti a vörösből barnává változást és hűsíti is a megégett bőrfelületet.
Ellenkező hatást érik el
Viszont pont az ellenkezőjét érhetjük el – tehát lassítjuk a „belső” barnulást – akkor, ha C-vitaminban igen gazdag ételeket (pl. narancsot, citromot) eszünk, de kerülendő ilyenkor a petrezselyem, a turbolya vagy a kerti zsázsa is.
Fotók: ourhometowndeal.com, foodlve.com