Vége a margarinnak? - Íme a szívgyilkos ételek!
Jobb, ha búcsút veszünk a gagyi csokimikulásoknak, a krémporoknak, számos péksütinek és a tortabevonóknak. A sokak által kiátkozott margarint ugyanakkor a korábbinál sokkal modernebb eljárással gyártják, így közel sem tartalmaz annyi káros transzzsírsavat, mint régebben.
Szívgyilkos étel
Keddtől sokkal szigorúbban rendelkeznek a Magyarországon forgalomba hozható ételek transzzsírsav tartalmának a mennyiségéről. Rájöttek ugyanis, hogy a transzzsírsav okolható nagy mértékben a szívinfarktusért. Mi magyarok márpedig élen járunk a gyilkos transzzsírok fogyasztásában: egy 2005-ös dán kutatás a magyaroknál mérte a legtöbb elfogyasztott transzzsírt. Ma ugyanakkor életbe lépett hazánkban egy rendelet, amely jelentősen korlátozza a felhasználható transzzsírsav mennyiségét a magyar ételekben.
Transzzsírral tele
Jobb, ha a jövőben csínján fogyasztjuk mindezeket: édességek, tortabevonók, krémporok, nápolyik töltelékei, zselés szaloncukrok, zacskós spagettiporok, bizonyos cukrász- és péksütik. Egyes margarinok mellett mindezek a finomságok a legfőbb transzzsírsav-hordozók.
A margarint sokan kiátkozzák, mert tele van káros transzzsírsavakkal, ám mentségére szóljon, hogy a legtöbb margaringyártó technológiát váltott, és már nem hidrogénezett zsiradékból készíti a terméket.