Újabb meglepő érdekességek a gránátalmáról
A szerelem és termékenység gyümölcseként számon tartott gránátalma magas polifenol, C-vitamin és flavonoid tartalma mellett számos jótékony hatással rendelkezik. A legújabb tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma a tumoros megbetegedések ellen is hatékony lehet.
Az ősi kultúrákban már évszázadokkal ezelőtt használták a gránátalmát gyógyászati célokra. Hosszú ideig frissen ették, napjainkban főként üdítőital vagy kapszula formájában kerül forgalomba, de a nagyobb üzletekben frissen is beszerezhetjük.
Egyes feltételezések szerint a gyümölcs flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Fogyasztása továbbá csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, valamint a magas vérnyomás kezelésében is segíthet.
A University of Wisconsin-Madison kutatóinak nemrégiben készített tanulmánya egereken mutatja be, hogy a gránátalma levének fogyasztása esetén potenciálisan csökkent a rákos sejtek száma a vizsgált szervekben.
A lédús, piros magokat tartalmazó gyümölcs legfontosabb rákellenes hatását a benne található rengeteg antioxidánsnak köszönheti. A kutatók szerint a gránátalma levének magasabb az antioxidáns tartalma, mint a vörösbornak vagy a zöld teának, amelyeket ugyancsak vizsgáltak és hatásosnak bizonyultak a rák megelőzésében.